DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenledigi basin toplantisinda, Covid-19’un daha bulasici olan Omicron mutasyonunun küresel olarak baskin olan Delta mutasyonundan daha az siddetli hastalik ürettigini ancak "hafif" olarak siniflandirilmamasi gerektigini ifade etti.
Ghebreyesus, "Omicron, özellikle asilananlarda Delta’ya kiyasla daha az siddetli görünse de, hafif olarak siniflandirilmasi gerektigi anlamina gelmez" dedi.
Covid-19’un hastaneler üzerindeki etkisinin altini çizen Ghebreyesus, "Vakalarin tsunamisi o kadar büyük ve hizli ki, dünyadaki saglik sistemlerini eziyor. Hastaneler asiri kalabalik ve yetersiz personel haline geliyor, bu da yalnizca Covid-19’dan degil, hastalarin zamaninda bakim alamadigi diger hastalik ve yaralanmalardan da önlenebilir ölümlerle sonuçlaniyor" ifadelerini kullandi.
Asilarin dagitiminda ve asilara erisimde küresel olarak daha fazla esitlik çagrisini tekrarlayan Ghebreyesus, "Az sayida ülkede art arda hatirlatici dozlar, milyarlarca kisi tamamen korumasiz kalirken pandemiyi sona erdirmeyecek" dedi.
Ghebreyesus, mevcut asi dagitim oranina dayanarak, 109 ülkenin DSÖ’nün dünya nüfusunun yüzde 70’inin temmuz ayina kadar tam olarak asilanmasi hedefini kaçiracagini da sözlerine ekledi.
DSÖ Açiklamasi 'Omicron Mutasyonu Delta'dan Daha Az Siddetli Olsa Da 'Hafif' Degil'
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Covid-19’un Omicron mutasyonunun Delta mutasyonundan daha az siddetli hastalik ürettigini ancak "hafif" olarak siniflandirilmamasi gerektigini açikladi.