DSÖ'den Maymun Çiçegi Mesaji Açiklamasi 'Toplu Asilamaya Gerek Yok'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) yetkilileri, 20’den fazla ülkeden yaklasik 200 maymun çiçegi vakasi bildirildigini, toplu asilamaya gerek duyulmadigini ifade etti.

Dünya Saglik Örgütü yetkilileri, 75. Dünya Saglik Asamblesi çerçevesinde maymun çiçegi virüsüne yönelik brifing verdi. Mevcut salginin nasil ortaya çiktigi hakkinda halen cevapsiz birçok soru oldugu vurgulanan brifingde 20’den fazla ülkede yaklasik 200 maymun çiçegi vakasinin tespit edildigi belirtildi. DSÖ Salgin Hastaliklar Direktörü Dr. Sylvie Briand yaptigi konusmada, "Virüsün dizilimi, türünün endemik ülkelerde rastladigimiz türlerden farkli olmadigini ve salginin muhtemelen daha çok insan davranisindaki bir degisiklikten kaynaklandigini gösteriyor" dedi.

Briand, Afrika’da geçmisteki salginlarin gelisimine dayanarak su andaki durumun "kontrol edilebilir" göründügünü söyledi.

DSÖ’nün yine de ilerleyen dönemde daha fazla vaka bekledigini ifade eden Briand, "Buzdaginin zirvesini mi gördügümüzü veya tespit edilmeyen çok daha fazla vaka olup olmadigini bilmiyoruz" dedi.

Önceligin endemik olmayan ülkelerde hastaligin kontrol altina alinmasi oldugunu söyleyen Briand, bunun hizli eylemle mümkün olabilecegini vurguladi. Briand, "Simdi dogru önlemleri alirsak salgini kolayca kontrol altina alabilecegimizi düsünüyoruz" diye konustu.

Briand ayrica maymun çiçegi virüsünün korona virüse göre çok daha yavas bulastigina dikkat çekti.

"Toplu asilamaya gerek yok"

DSÖ’nün çiçek hastaligi bölümünün baskani Dr. Rosamund Lewis de maymun çiçegi hastaliginin kolay yayilmadigini ve bulasma için genellikle yakin temas gerektigini ifade ederek, "Toplu asilamaya gerek yok" seklinde konustu.

Asiya sahip ülkelerin, bunlari hastalarin veya saglik çalisanlarinin yakin temasi durumunda yüksek risk altinda olanlar için degerlendirilebilecegini belirten Lewis, maymun çiçeginin çogunlukla izole edilerek ve devam eden epidemiyolojik arastirmalarla kontrol edilebilecegini söyledi.

Lewis, "Vaka incelemesi, temasli takibi, evde izolasyon en iyi seçenekler olacaktir" dedi.



Insanlar arasinda ilk olarak 1970’de görüldü

Dünya Saglik Örgütü’ne göre maymun çiçegi virüsü, insanlarda ilk olarak 1970 yilinda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. 1970’den bu yana ise Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildisi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan olmak üzere 11 Afrika ülkesindeki insanlarda maymun çiçegi virüsüne rastlandi. Virüs Afrika disinda ilk kez 2003 yilinda ABD’de görüldü.

Daha sonra 2018’de Israil ve Ingiltere’de, 2019’da Singapur’da, 2021’de ABD’de Afrika’ya seyahat eden bazi kisilerde maymun çiçegi virüsüne rastlandi. 2017’den bu yana Nijerya’da 200’den fazla maymun çiçegi virüsü kayda geçerken, 500’den fazla da süpheli vaka rapor edildi. Vakalarin yüzde 3’ü ölümle sonuçlanirken, virüs ülkede büyük bir salgina yol açti.

Maymun çiçegi virüsü, Orta Afrika (Kongo Havzasi) ve Bati Afrika türü olmak üzere ikiye ayriliyor. Kongo Havzasi türünün daha siddetli hastaliga neden oldugu ve daha bulasici oldugu düsünülüyor.

Çiçek asisi yüzde 85 koruma sagliyor

DSÖ, hastaligin semptomlarinin "klinik olarak daha az siddetli olmasina ragmen geçmiste çiçek hastalarinda görülenlere çok benzer" oldugunu ifade ediyor. Örgüte göre virüs, hayvandan insana ve insandan insana yakin temas yoluyla bulasiyor. Çiçek hastaligina karsi kullanilan asilarin maymun çiçegi virüsüne karsi da yüzde 85 koruma sagladigi ifade ediliyor. DSÖ’ye göre virüsün cinsel yolla bulasip bulasmadigi su anda belirsizligini koruyor. Virüsün kuluçka süresinin genellikle 6 ila 13 gün oldugu, ancak 5 ila 21 gün arasinda degisebildigi belirtiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile