Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (DTO), Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından kabul edilen ‘Ekmeğini Denizden Kazan’ projesinin tanıtımı, oda toplantı salonunda yapıldı. Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Mersin DTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, projeyi Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası ve MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ile birlikte gerçekleştireceklerini söyledi.
Özbenli, “Bu projeyi, artık yok olmaya yüz tutmuş ahşap tekne imalatının hem kentimizde hem ülkemizde devamını sağlamak ve bu vesile ile de ahşap teknenin unutulmasının önüne geçmek hem de 321 kilometrelik kıyı şeridi ile örülü ilimizde bu alanda çekim alanı yaratmak amacıyla hazırladık. Projemizin toplam maliyet 158 bin TL civarındadır. Biz bu maliyetin 20 bin TL’sini karşılayacağız” dedi.
Projenin amacının 3 başlık altında toplanabileceğini dile getiren Özbenli, “Projede ilk amaç 25 genç kursiyere 10 ay boyunca, haftada iki gün teorik ve pratik ‘Ahşap Tekne İmalatı Bakım ve Onarımı Kursu’ verilecektir. İkinci amacımız ise Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne ‘Ahşap Tekne Üretim’ bölümünün açılması sağlamaktır. Son amacımız da ahşap tekne üretimini yaygınlaştırmak ve Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi’ne bu proje ile yapılacak olan tekneyi hibe ederek, onların eğitim amaçlı kullanmasını sağlamak olacaktır” ifadelerini kullandı.
Projenin uygulanacağı Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hasan Gürbüz de Mersin’de bu tür faaliyetlerin ve tekne üretimi veya tamiratı konusunda yetkin insanların olmaması nedeniyle meslek liselerinin de bu işe bakış açısını değiştirmesini düşündüklerini anlattı. Proje ile tekne üretebilen kabiliyetli insanlar yetiştirileceğine işaret eden Gürbüz, “Bunun yanında okulumuza böyle bir bölüm açmak için fırsat doğuracaktır. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı bizim ‘Ahşap Tekne Üretimi’ bölümünün açılmasını onayladı. 2012-1013 eğitim-öğretim yılında bu bölümü açacağız” şeklinde konuştu.
Projenin uygulanacağı yer ve tekne hakkında da bilgiler veren Gürbüz, şunları söyledi: “Yaklaşık 35 metrekare büyüklüğünde, 7 metre yüksekliğinde, 12 metre uzunluğunda okulun uygun bir yerine tekne üretebilecek bir alan kurduk. Yapılacak tekne 10 metre uzunluğuna, sahip el yapımı motor yat tipinde ahşap tekne olacaktır. 10 kişinin bineceği bir tekne olacaktır.” Projenin Mersin’e hayırlı olmasını, bu tür projenin gelişerek devam etmesini temenni ederek sözlerine başlayan Vali Yardımcısı Kadir Okatan ise “2011 yılında Mersin Valiliğimize yapılan SODES kapsamındaki 400 başvuru içerisinden 25 proje desteklenmeye değer görülmüştür. Bu proje de destelemeye değer görülmüş 25 projeden biridir. Projede yapılması istenen aslında ilimizde olması gereken bir yönünün geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çocuklarımızın, gençlerimizin mesleki eğitimleri çok önemlidir. Nitelik, çalışma, azim, gayret bu kuşak gençlerinde bulunması gereken özelliklerdir. Biz bu çağlarda gençlerimizi iyi eğitmeliyiz. İşte böyle küçük adımlarla büyük şeyler çıkacağını temenni ederek yol alacağız. Proje sonunda Mersin’in ihtiyacı olan bu bölümün büyüdüğünü, geliştiğini göreceğimizi temenni ediyorum. Bu anlamda projeyi hazırlayan, projeye katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
DTO, Gençlere Ahşap Tekne Yapmayı Öğretecek
Mersin Deniz Ticaret Odası, ‘Ekmeğini Denizden Kazan’ projesi ile gençlere ahşap tekne yapmayı öğretecek.