DTP, Hazine'ye 200 bin Lira borç taktı

Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP), Sosyal Güvenlik Kurumu'na 200 bin lira borç taktığı ortaya çıktı.

Yasa gereği, DTP'nin bütün mal varlığının yanı sıra borçları da Hazine'ye geçecek. Edinilen bilgilere göre, kapatılma ihtimalini göz önünde bulunduran DTP yönetimi, hiçbir mal varlığı edinmedi, kasasında da para bırakmadı.
Buna karşılık parti personelinin prim ödemeleri konusunda ise hiç acele etmedi. DTP'nin nakit parası ve gayrimenkullerinin peşine düşmesi beklenen Hazine, 200 bin liralık prim borcuyla karşılaşacak. Eski DTP Genel Saymanı Salih Yıldız, kapatma kararından sonra henüz Maliye'den görevlilerin denetlemeye gelmediğini belirterek, "Sanırım boş kasayla karşılaşacaklarını düşündükleri için gelmediler" dedi.
Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan DTP, aynı gelenekten gelen ve aynı akıbete uğrayan 6. siyasi parti oldu. Bu sonucu partinin kurulduğu 2005 yılında öngören yöneticilerin, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki (SPK) 'Kapatılan partilerin tüm malvarlıkları Hazine'ye aktarılır' hükmü çerçevesinde çok dikkatli hareket ettiği ortaya çıktı.
Türkiye'nin büyük bir bölümünde teşkilatlanan parti, bugüne kadar hiçbir gayrimenkul edinmedi. Bütün teşkilat binalarının yanı sıra teşkilatlarda yer alan araç-gereçler ve mobilyaların tümü kiralandı. Partinin kapanmasıyla birlikte tüm kira kontratlarının da sona erdiğini anlatan Salih Yıldız, sürekli kapanan bir parti geleneğinden geldiklerine dikkat çekerek "Kapatılma riski ile karşı karşıya olan partide mülk edinmek doğru olmazdı. Bu nedenle il ve ilçe teşkilatlarını içindekilerle kiralama yöntemi yoluna gittik. Bu yöntemle çalıştık. Şu anda partinin üzerinde hiçbir kayıtlı demirbaş bulunmuyor. Partiye ait demirbaşlar sadece mühür, karar defteri, üye ve hesap defterlerinden ibaret. Telefon borçlarını da sıfırladık, numaraları iptal edilecek" diye konuştu.
Kapatma kararı sonrası partinin hesaplarını incelediklerini ve 200 bin TL civarında çalışanların SSK prim borcu ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, bu borcun hazineye kaldığını söyledi. Yıldız, şöyle konuştu: "Partimiz hazine yardımı alamadığı için zaten maddi sıkıntı içindeydik. Kiralarımızı ve çalışanlarını maaşlarını zor ödüyorduk. Kasamızda hiç para kalmadı. Prim borçları da yasa gereği Hazine tarafından ödenecek. Maliyeciler, medyada kasamızın boş olduğuna yönelik haberler üzerine sanırım gelmek için acele etmiyorlar. Zaten geçmişte 5 kez parti kapatıldı ve her geldiklerinde elleri boş döndüler."
BDP, SADECE TABELA MASRAFIYLA DTP'NİN YERİNE GEÇECEK
DTP'nin kapatılmasıyla birlikte bu partinin genel merkezi başta olmak üzere birçok teşkilat binasına BDP yerleşecek. Aynı binaların, mobilya ve eşyaların yine 'kiralama' yöntemiyle kullanılacağı sistemde, yeni partinin teşkilatlanması da bir anda yaygınlaşacak. BDP, DTP'den kalan siyasi altyapı ve geleneği aynen sürdürecek. Yeni dönemde sadece DTP tabelalarının yerine asılacak olan BDP tabelalarının masrafı olacak.
ESKİ DTP'LİLERİ NEFİS MUHASEBESİ YAPMAYA ÇAĞIRDI
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP eski milletvekillerini, nefis muhasebesi yapmaya çağırdı. Şahin, Gölbaşı'nda oluşturulan 'TBMM 90. Yıl Ormanı'na fidan dikme törenine katıldı. Törene gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şahin, "Eğer gerçekten bu arkadaşlarımız, Türkiye'de siyaset yapmak istiyorlarsa, Türkiye'ye, Türk halkına hizmet etmek istiyorlarsa, mutlaka geçmişte yaşananları tekrar yaşamamak için bir nefis muhasebesi yapmalarında yarar olduğunu düşünüyorum." dedi.
TBMM Başkanı, "Kapatılan DTP'li milletvekilleri Mahmur Kampı'na gideceklerini söylediler. Neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Geçmişten ders almaları gerekir, aksi halde sürekli bu tür kazalara uğramaları muhtemeldir. Daha başlangıçta bunlar yapılırsa kamuoyunun bu partiye olumlu nazarlarla bakması güç ve zor olur.'' cevabını verdi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile