Dtso Başkanı Metin Büyük:

Dtso Başkanı Metin Büyük:

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Büyük, yemin krizinin iş dünyasını olumsuz etkilediğini vurguladı. 12 Haziran seçimlerinin ardından sanayiciler için güzel bir tablonun oluştuğunu kaydeden Büyük, yemin etmeyen milletvekillerini hedef alarak “Tekere çomak sokmanın ne anlamı var” dedi.

2011 yılının ilk çeyreğinde oluşan yüzde 11‘lik ekonomik büyümeyi değerlendiren Metin Büyük, Türkiye‘nin borçlanarak büyüdüğünü belirterek “İlk çeyrekteki rakam yüzde 11‘di. Tabi bu da kötü bir oran değil. Dünya‘da Çin‘i geçmiş durumdayız. İlk dilimde bu rakam çıkıyor ama ikinci dilimde düşüyor. Türkiye‘nin yüzde 6‘yı tutturabilmesi önemlidir. Yüzde 11 devam etmez. İkinci dilimde bu oran düşecek. Türkiye çok hızlı büyürse cari açık oluşuyor. Buda işadamları için ciddi bir sorun. Bugün 5 aylık dilimde 50-55 milyon dolarlık bir cari açık olduğu söyleniyor. Yani bu büyüme ekonomik ithale dayalı gibi görünüyor. İthale dayalı büyüme iyi değil. Tabiri caizse borçlanarak büyüyoruz. Kendi öz varlıklarımızı üretemiyoruz. Türkiye‘de de bu sermaye yok. Yani çok büyük bir yatırım yapacaksan bankalardan değil eşten dosttan borçlanıyorsun. Yatırım yapmazsan da bir şey kazanamıyorsun. Önemli olan dengeyi sağlayabilmektir. Gelişmiş ülkelerde hep böyle olur” dedi.

Mecliste oluşan yemin krizinin sanayiciyi olumsuz etkilediğini dile getiren Büyük şöyle konuştu: “Karşı çıkıyoruz. Bu tavrı savunmak mümkün değil. 12 Haziran‘a kadar insanlar önündeki 4 yılı göremiyorlardı ancak artık rahatladılar. AK Parti oyunu yükseltti. CHP oyunu yükseltti. Yani mağlup olan kimse yok. Biz iş dünyasının 4 yıl boyunca önünü net olarak görebileceğini düşünüyoruz. Kimse böyle bir gelişmenin yaşanacağını tahmin etmiyordu. Oluşan bu krizi anlamak mümkün değil. Hoş bir şey değil. İş dünyasının yatırıma ihtiyacı var, istihdama ihtiyacı var, vergiye ihtiyacı var. Komşularımızın durumu meydanda. Bugün Yunanistan iflas etmiş durumda. Türkiye‘nin ekonomik durumu çok iyi. Tekere çomak sokmanın ne anlamı var. Sanayici de bu durumdan tedirgin. 13 Haziran‘da her şey netti. Hiç bir tereddüt yoktu. Böyle durumlarda faiz yükselir, döviz fırlar. Olumsuzluklar iş adamına yansır. 3-5 gün iyi giden ekonomik havanın dengesini bozdular. Demokratik ülkelerde muhalefet olmalı. Aksi takdirde masanın bir ayağı eksik gibi oluyor. Tabi ki meclis çalışır. Mecburen yemin edecekler. Etmedikleri takdirde, komisyona giremez, kanun çıkartamaz, mecliste konuşamazlar. Bu suni bir sıkıntıdır.”

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile