Dtso’da Programlı Denetim Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı

Dtso’da Programlı Denetim Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğiyle düzenlenen Programlı Denetim Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı, DTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

İşverenlerin, Mali Müşavir ve Muhasebecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, DTSO Başkanı Metin Büyük, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Celil Kuzu, SMMMO Başkan Yardımcısı Nurettin Sezgin, ÇSBG müfettişleri ve çok sayıda katılımcı katıldı.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi ve Koordinatörü Selahattin Bedir, yapılan ve yapılacak olan denetimlerin amacının işletmelere ceza vermek değil, işverenleri bilgilendirmek ve yönetmeliklere uygun hale getirmek olduğunu söyledi.

Bedir, denetim yaparken amaçlarının ceza uygulamak yerine işveren ve işçiyi bilinçlendirmek ve çalışma standartlarına uygun hale getirmek olduğunu belirtirken, “Dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında yer alan Türkiye, iş kazalarında Dünya 3.’sü durumunda. Bu büyük devlete yakışmıyor. Geçtiğimiz aylarda çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği yasası konusunda geç kalınmıştır. Dünya ülkeleri bu uygulamaları çoktan beri yapıyor. Bizler de bu uygulamaları yaparak iş kazalarını en az seviyelere çekmek zorundayız. Bu ve diğer denetimlerimizdeki amaçlarımızın başında bu konu yer almaktadır. İşyerlerimizin risk gruplarını belirleyip standartlara uymalarını sağlamaktır” dedi.

DTSO Başkanı Metin Büyük, yapılan toplantıya ilginin yüksek olmasından dolayı katılımcılara teşekkür ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapacağı denetimler için Düzceli mükelleflerin hazırlıklarını tam yapacağından şüphelerinin olmadığını söyledi.

Düzce Valisi Adnan Yılmaz, işverenlere işçi güvenliğinin sağlanması noktasında önemli tavsiyelerde bulundu. İş ortamında gerekli tedbirlerin alınmasını, işçinin sosyal haklarının korunmasını isteyen Yılmaz şöyle konuştu: “Denetimler artık işveren için korku unsuru olmamalı. Benim işverenlerden özellikle dikkat etmelerini istediğim hususlar var. İşçilerin güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almalılar. İşçi en az bir gün tatil yapmalı. 7,5 saatlik günlük çalışma süresini geçen durumlarda fazla çalışma ücreti verilmeli. Kadın ve çocuk işçilerin 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasal değil. İşçiler sosyal güvencesi olmadan çalıştırılmamalı. İşçilerin yasal sürelerde izin kullanması sağlanmalı. Kıdem ve ihbar tazminatları verilmeli. Özellikle şuna dikkat çekmek istiyorum, son dönemlerde kıdem tazminatı ödememek için işveren belli aralıklarla işçiye çıkış yaptırıyor. Bu yasal değil.” Dinlenme tesislerinin Düzce’nin vitrini niteliğinde olduğunu belirten Yılmaz, “Denetlenecek dinlenme tesisleri Düzce’nin vitrini niteliğini taşıyor. Bizler işverenlerin ve işçilerin ödediği vergilerle kamu hizmetlerini görüyoruz. Ben inanıyorum ki Düzce bu denetimlere hazır” dedi.

Toplantının ikinci bölümünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Başmüfettişi ve Koordinatörü Selahattin Bedir, yapılacak olan denetimler, risk analizleri ve diğer konular hakkında konuşmasını ve sunumunu gerçekleştirdi. Toplantı soru cevap kısmının ardından sona erdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile