DÜ'de Çocuk İstismarı Ve Görüşme Tekniği Konferansı

DÜ'de Çocuk İstismarı Ve Görüşme Tekniği Konferansı

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu; cinsel istismara uğrayan çocuk mağdur ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor” dedi.

Başhemşirelik Sosyal Komite tarafından organize edilen ve Kalp Hastanesi Toplantı Salonu’nda yapılan ’Çocuk İstismarı ve Görüşme Teknikleri’ konulu konferansta konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, 18 yaş altı insanların çocuk sayıldığını ve cinsel istismara uğramış bir çocuk ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Nasıroğlu, "Cinsel istismar ile ilgili yapılan görüşmelerde çok büyük sıkıntılar var. İlk görüşme çok az kişi tarafından biliniyor. Bunun çok büyük sorunları var. Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor. Davaların uzun sürmesinin ilk sebebi ilk görüşmenin yanlış yapılmış olmasıdır” diye konuştu.



"Bazı istismar cezalar çok az"

15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük olan kız çocuklarına yapılan istismarlarda cezaların çok az olduğunu, gerçek anlamda ceza verilmesi isteniyorsa mağdurun 15 yaşından küçük olması gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “18 yaşından küçük her kişi çocuktur. Bu çok önemlidir. Mesela 17 yaşında bir kız çocuğu 40 yaşında birinin cinsel istismarına uğradı. Kız dedi ki ‘Ben şikayetçi değilim.’ Ne oluyor biliyor musunuz? Hiçbir şey olmuyor, dava düşüyor. Diyelim ki 17 yaşında birisi 25 yaşında birisiyle kendi isteğiyle birlikte oluyor, şikayetçi oluyor. Yine ceza düşüyor. Karşı taraf serbest kalıyor. Çünkü ceza sınırı az 2-5 yıl arası oluyor ve tutuksuz yargılanıyor. Cinsel istismar için gerçekten ceza verilmesi isteniyorsa o çocuğun 15 yaşından küçük olması gerekiyor” şeklinde konuştu.



"Çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin 3’te birini oluşturuyor"

18 yaş altı evlilik oranının Türkiye’de çok fazla olduğunu dile getiren Nasıroğlu, “16-18 yaş arası evliliklerin Türkiye’de yasaklanmasını istedik. Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Çocuk istismarı kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor diye düşündük. Özellikle Suriyeli mülteci çocuklarda bu çok yaygın görülüyor. 18 yaş altı çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu konferansta ayrıca, istismara uğramış mağdurlarla yapılan ilk görüşmede nelere dikkat edilmesi ve özellikle nelerin sorulması gerektiğini sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile