Merkezimizde üç ayrı analiz hizmeti veren birim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uğraş bu birimleri; kimya ve çevre teknolojileri, mühendislik malzeme ve yüzey alanı birimi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle kurulan Tasarım ve Prototipleme Merkezi şeklinde açıkladı.
2013 yılından bugüne kadar yaklaşık 30 bin analiz yaptıklarını söyleyen Uğraş, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Dairesi’nin yaptığı Türkiye çapındaki bir projenin bazı ayaklarını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi. Merkezimizden talep edildiği takdirde su, toprak ve atık su analizlerini çok rahat bir şekilde yapabildiklerini belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, kandaki bileşenleri de analiz edebildiklerinin altını çizdi.
Diğer üniversitelere de hizmet verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Uğraş, hakim olamadıkları veya uzmanlık alanına girmeyen konularda Düzce Üniversitesinin tüm akademisyenlerinden faydalanabildiklerini belirterek Kimya’nın analiz yaptıkları en geniş bilim dallarından biri olduğunu ifade etti.
Sulardaki kanserojen içeriklerin ve fındıktaki alfatoksinlerin analizinin yapılabildiğini dile getiren Uğraş, Çevre Mühendisliği Bölümü aracılığıyla hava kirliliği ve çevreden gelen kötü kokuların tespit edilebildiğine dikkat çekti.
30 bine yakın analizin yaklaşık yüzde 65’ini üniversite dışından gelen talepler doğrultusunda yaptıklarını belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, birçok köklü üniversitenin önünde olduğumuzu, yeni kurulan üniversiteler arasında ise birinci sırada olduğunu vurgulayarak, Ülkemizin en faal laboratuvarlardan birinin DÜBİT olduğunu gururla söyleyebildiklerini ifade etti.
MARKA’nın 3 milyon TL desteğiyle Düzce Üniversitesinde kurulan Tasarım ve Prototipleme Merkezinde birçok sektörün ihtiyacı olan analizleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Uğraş, Merkezde bulunan 3D yazıcılarımızla mühendislik, tekstil, inşaat ve otomobil gibi alanlarda üretim yapan herkese hizmet verdiklerinin altını çizdi. Sadece sanayicilere değil eğitim alanına da hizmet verdiklerine dikkat çeken Uğraş, “Okullara da hizmet veriyoruz. Bu cihazı duyan öğretmenlerimizin, öğrencilerin ufkunu açmak için bizden ziyaret talepleri oldu. Biz de bu talepleri seve seve kabul ettik ve çocukların hayal dünyasının gelişmesinde çok büyük bir katkısı oldu. Bu da bizim sosyal faaliyetimiz olarak kayıtlara geçmiş oldu” şeklinde konuştu.
Sanayicileri ziyaret ederek neler yapabilecekleri konusunda onları Üniversiteye davet ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, firmalara Ar-Ge hizmeti konusunda da yardımcı olduklarını sözlerine ekledi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzceli olmasının hem Düzce hem de Ülkemiz için şans olduğunu belirten Prof. Dr. Uğraş, Organize Sanayi Bölgesi’nin oyuncak organize sanayi olmasının düşünüldüğünü söyleyerek “Oyuncak demek, her yeri tasarlanan ürün demektir. Biz onların Tasarım ve Prototipleme Merkezi olmaya adayız. Akademik alt yapımız da cihaz altyapımız da uygundur. Bunu başarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
2009-2010 yıllarından beri fındık kabuğundan kanser ilacı Ar-Ge çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Uğraş, önce teorik, son iki yılda da TÜBİTAK ve Üniversite Bilimsel Araştırma Projelerinden aldıkları desteklerle mikro seviyede Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, “Şu an pilot üretim için TÜBİTAK’a proje hazırlıyoruz. Projenin sunumunu yapacağız. Eğer kabul ettirebilirsek iki veya üç yılda bunun üretimine başlayacağız. Sadece fındık kabuklarındaki bu kanser ilacını ekonomik olarak tespit etmedik aynı zamanda fındık kabuğundaki boya maddelerini de ekonomik değer olarak kabul ettik. Fındık genelde dağlık bölgelerde yetiştiği için zararlı bileşen de içermiyor. Elde ettiğimiz boya bitkisel boya olduğu için ekoboya sınıfına giriyor. Bunun da yatırım projesini hazırladık” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Dübit Projeleriyle Bölgemizin Geleceğini Aydınlatıyor
Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (DÜBİT) Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, 6 milyon TL’ye yakın bütçeyle kurulan ve 2013 yılında tam olarak faaliyete geçen DÜBİT’in analiz hizmeti ve Ar-Ge çalışmalarına yönelik danışmanlık hizmeti olmak üzere iki temel noktada hizmet verdiğini dile getirdi.