Özellikle Van, Şırnak ve Hakkari yöresinde kadınlar tarafından giyilen ve özel günlerde tercih edilen kıyafetler vitrinleri renk cümbüşüne dönüştürdü. Bölgede yaşayan kadınların gözdesi olan 'Kıras fistan' gibi yöresel kıyafetlere olan ilginin Son 4 yılda büyük bir artış gösterdiğini belirten esnaf, eskiden sadece düğünlerde kullanılan yöresel kıyafetlerin artık günlük hayatta da tercih edildiğini söylediler. Son yıllarda özellikle genç kesimin yöresel kıyafetlere büyük ilgi gösterdiğini belirten Başkale Tekstil sahibi Naci Atlı, “Kıras fistan, Arapların ve Kürtlerin yöresel kıyafetleri olarak bilinir. Daha önce 40 yaş üzeri bayanlar giyerdi. Şimdi ise 7’den 70’e her kesimin gözdesi oldu. Halkımız artık kendi kültürünü yaşıyor. Daha önce genellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların giydiği Kıras fistana artık sosyete ve burjuva kesiminden de büyük rağbet var” dedi.
Van esnafı olarak özellikle yaz aylarında yöresel kıyafetlere olan ilgiden oldukça memnun olduklarını dile getiren Atlı, “Halkın geleneksel kıyafetlere olan ilgisi nedeniyle bizler de değişik modellerde bol çeşit getiriyoruz. Vitrinlerdeki, duvarlardaki bu renk cümbüşüne ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerde rağbet gösteriyor. Bu da biz esnafı haliyle memnun ediyor” şeklinde konuştu.
Kıras fistan kumaşlarının Kore, Dubai ‘den getirildiğini ve İran’da işlendikten Sonra kadınların beğenisine sunduklarını ifade eden Atlı, yöresel kıyafetlerin fiyatlarının 50 TL ila bin TL arasında değiştiğini sözlerine ekledi .
Düğünlerden Günlük Hayata
Van’da halk arasında ‘Kıras fistan' olarak bilinen ve bölge kadınları tarafından düğünler gibi özel günlerde tercih edilen yöresel kıyafetlere olan ilgi her geçen gün arttığı, günlük hayatta da kullanılmaya başlandığı belirtildi.