Dumankaya Ailesinin Maaş Talebine Ret

FETÖ/PDY'ye 'himmet' adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, TMSF yetkililerinin kayyum olarak atandığı Dumankaya İnşaat firmasının eski sahibi ve ortaklarının, geçimlerini sağlayamadıkları gerekçesiyle savcılığa maaş bağlanması talebinde bulunduğu ortaya çıktı Savcılık ceza soruşturmasıyla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle şüphelilerin taleplerini reddetti.

FİLİZ KINIK - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkililerinin kayyum olarak atandığı Dumankaya İnşaat firmasının eski sahibi ve ortaklarının, geçimlerini sağlayamadıkları gerekçesiyle savcılığa maaş bağlanması talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde, TMSF'ye devredilmesine karar verilen Dumankaya İnşaat firması eski sahibi ve ortakları şüpheliler Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya, savcılığa maaş bağlanması talebinde bulundu.

İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmek üzere Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dilekçede, 22 Eylül 2016'da Anadolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından Dumankaya ailesinin tüm şirketlerine kayyum ataması yapıldığı belirtildi.

Dilekçede, daha önce verilen karar ile Dumankaya grubunun tüm şirketlerine, ortaklarının şahsi mal varlıklarına, şahsi banka hesaplarına tedbir konulduğu aktarılan dilekçede, Dumankaya ailesi mensuplarının tasarruf edebileceği hiçbir şahsi mal varlığı bulunmadığı ve bankalarda yüklü miktarlarda paraları olmadığı için ciddi şekilde maddi ve manevi sıkıntıya düştüğü ileri sürüldü.

Dumankaya ailesinin en küçüğü 3 en büyüğü 75 yaşında olan 21 kişilik bir aileden oluştuğu, bu 21 kişilik ailenin 10 ferdinin de eğitim çağına gelmiş çocuklardan oluştuğu aktarılan dilekçede, "Cep telefonundan arabaya, arabadan eve kadar her şeyimizi şirketlerimiz üzerine yaptık ve şahsımız üzerine herhangi bir kayda değer mal varlığı tutmadık. Tedbir kararı nedeniyle aile fertlerinin bu şartlar altında bir yerde çalışma veya yeni bir iş kurma şansları da, maddi imkanları da yoktur." ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, "Talebimiz mahkeme neticelenene kadar çocuklarımızın eğitimini ve ailelerimizin geçimini sağlamak için yüzde 100 hissedarı oldukları şirketlerinden Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya'nın her birine aylık 10 bin lira maaş verilmesidir. Aksi takdirde ailenin çalışma hakkı, iş kurma hakkı, eğitim olanağı, sağlık güvencesi ve de sosyal olarak yaşama şansı kalmayacaktır." denildi.

Şüpheliler, Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya imzasıyla sunulan dilekçeyi inceleyen savcılığın, yürütülmekte olan ceza soruşturmasıyla ilgisi bulunmaması nedeniyle söz konusu talebin reddine karar verdiği belirtildi.

Bu arada, savcılığın kayyum olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince TMSF'yi belirlemesi nedeniyle söz konusu talebin muhatabının da bu kurum olduğunun şüphelilere bildirdiği kaydedildi.

- Süreç

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ/PDY yöneticileri ve iş adamlarının da bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bu kapsamda düzenlenen operasyonda aralarında iş adamları, FETÖ/PDY üyeleri ile Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ile Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı.

Halit Dumankaya, "suçtan kaynaklı mal varlığını aklama" ve "terör örgütüne finansman sağlama" suçlarından 22 Nisan 2016'da tutuklanmış, aylık tutukluluk incelemesi sırasında da adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla Dumankaya şirketlerinin sahipleri ve ortakları olan Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya'nın tüm mal varlıklarına el konulmuştu.

Ayrıca, savcılığın talebi üzerine Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla, Dumankaya ailesine bağlı şirketlere TMSF yetkililerinin kayyum olarak atanmasına karar verilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile