Dumansız Yangın Ormanları Yok Ediyor

Dumansız Yangın Ormanları Yok Ediyor

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu şimdi de ağaçların karseri "çam kese kurdu" ile mücadelenin peşinde. Prof. Dr. Haydaroğlu, bu konuda derhal bir şeyler yapılmazsa, orman yangınlarından korkmaya da gerek kalmayacağını, zira bu illetin ormanları yok edeceğini belirtiyor. Prof. Dr. Haydaroğlu, "Geç kalınırsa, orman diye bir şey kalmayacak" diyor.
Foça çam ormanlarının çam kese kurdunun tehdidi altında olduğunu belirten Foça Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma, Geliştirma ve Dayanışma Derneği (FODER) Başkanı Prof. Dr. Ayfer Hadaroğlu, bu defa dernek başkanı sıfatıyla şunları söylüyor "Bölgemizin turistik şirin ilçesi Foça'nın ormanları şimdiye kadar yangınlardan büyük zarar görmüştür. Geriye kalan az sayıda çam ormanı alanları da çam kese böcekleri ile sarılmış durumdadır. Bu böcekler ormanlara yangınlardan 5 kat daha büyük zarar vermektedir. FODER olarak Orman Müdürlüğü'nden Foça'nın çam ormanlarını çam kese kurdundan kurtarmasını istiyor, bekliyoruz"
FODER Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Emel Ak ise çam kese böcekleri hakkında "Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür. Kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte hacim kaybı olmakta, ağaç yavaş yavaş ölmektedir. Bu böcekler başta Kızılçam olmak üzere bütün çam çeşitlerinde tahribat yapmaktadır" diye bilgi verdi.
Emel Akı, bu böceklerle mücadele konusunda "Çam kese böcekleri için mücadelede mekanik olarak kozaların toplanması ve kimyasal yöntemler yanı sıra biyolojik yöntemler de kullanılıyor. Bunların içinde en çok tercih edileni Closoma Sycophanta böcekleri. Böcekler, çam kese böceğinin krizalitlerini ve tırtıllarını parçalamak suretiyle yiyor. Closoma Sycophanta böcekleri ortalama üç yıl yaşıyor ve her biri ömrü boyunca ortalama 2 bin 200 çam kese böceği yiyor" diye konuşuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile