Dumlupinar Üniversitesi Müzesi Için Geri Sayim Basladi

Dumlupinar Üniversitesi Müzesi Için Geri Sayim Basladi

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) bünyesinde yer alan ancak bir süredir ziyarete kapali olan Dumlupinar Üniversitesi Müzesi yakinda yeni binasinda gezilebilecek.

2011 yilinda Üniversitenin Rektörlük binasi içerisinde dönemin TKI Genel Müdürü Dr. Selahaddin Anaç ve Arkeoloji Bölümünden emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Nejat Bilgen’in katkilariyla açilan Dumlupinar Üniversitesi Müzesi’ne ziyaretçilerin daha kolay erisebilmesi Bedestenin yanindaki yeni binasina tasinmasi için baslatilan çalismalarda sona gelindi. Çalismalar çerçevesinde yönetimi yine Üniversitede olan ve açilmak için gün sayan bir baska müze olan Ahmet Yakupoglu Müzesi’nin de tescili için girisimler sürdürülüyor.

Söz konusu iki müzenin yönetimi konusunda es güdümün saglanmasi Müzecilik ve Müze Egitimi uygulamalarinin bilimsel bir anlayisla gerçeklestirebilmesi için Üniversite Senatosunun Mart ayinda aldigi kararla Müzeler Müdürlügü kurulmus ve bu müdürlük Güzel Sanatlar Fakültesine (DPÜ GSF) baglanmisti. Fakültenin Müzeler Yönetmeligini hazirlamasinin ardindan Il Kültür Turizm Müdürlügünün onayi Müdürlük görevine Nejla Zengin getirilmisti.

“Müzemizi hak ettigi degere ulastirmayi hedefledik”

Müzeyi hak ettigi degere ulastirmayi hedeflediklerini söyleyen DPÜ GSF Dekani Prof. Dr. Levent Mercin,” Rektörümüz Prof. Dr. Kazim Uysal’in özel ilgisi ve çabalariyla hem on yili askin süredir bünyemizde yer alan Dumlupinar Üniversitesi Müzesi’nin hak ettigi degere ulasmasi hem de yakin zamanda tescili alinacak Ahmet Yakupoglu Müzesi için çok önemli adimlar attik. Ilk is olarak mevcut durum analizi yapabilmek için bugüne kadar yapilanlarla ilgili ciddi bir arastirma yaparak veriler topladik ve bir yol haritasi olusturduk. Agustos ayinda Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Muammer Gavas baskanliginda, Prof. Dr. Levent Mercin, Doç. Evin Kiliçkaya, Nejla Zengin, Dr. Ögr. Üyesi Zerrin Erdinç, Dr. Ögr. Üyesi Merve Karaoglu Can ve Dr. Ögr. Üyesi Beste Çok’tan olusan Müzeler Yönetim Kurulumuz olusturuldu. Dr. Fatma Çagin Özcan da Müze Uzmani olarak görevlendirildi” dedi.



“Müze, Kütahya’nin arkeolojik geçmisinin bir özetini sunacak”

Müzenin Kütahya’nin arkeolojik geçmisinin bir özetini sunacagina dikkat çeken Dekani Prof. Dr. Levent Mercin,” Yönetim kurulumuz ilk toplantisinda Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Müzesi’nin yeniden ayaga kaldirilmasi amaciyla mevcut yerinin degistirilmesi gerektigi kararina vardi. Bu çerçevede Üniversitemizin en güzel mekanlarindan biri ve insan hareketliliginin yogun oldugu yer olan, Bedestenin yaninda bulunan, Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanliginin oldugu alan, Rektörümüz tarafindan müze binasi olarak tahsis edildi. Tahsis edilen yapida yapilacak fiziki degisiklikler için DPÜ GSF’nin önerisi ve danismanliginda, Yapi Isleri ve Teknik Daire Baskanimiz Süleyman Akarsu baskanliginda Mimar Tuba Altun ve Tekniker Ali Ince tarafindan proje hazirlandi. Ayrica Bilgi Islem Daire Baskanimiz Hasan Kocabay’in da katkilariyla yapinin elektronik ag için gerekli is ve islemleri gerçeklestirildi.

Yapinin çagdas bir müze görünümüne kavusturulmasi için çok ciddi emek harcandi ve maddi yatirim yapildi. Kütahya Il Kültür Turizm Müdürlügüne bagli Müzeler Müdürlügünün çok degerli katkilari ile ilerleyen, son olarak Müzeler Müdürü Sayin Sevgi Gürdal, Sanat Tarihçisi Seher Altunkaynak Dugan ve Arkeolog Fatih Yildirim tarafindan denetlenen Müzemiz, yapilacak protokol çerçevesinde geçici eser teshir destegi ile hayat bulacak. Çok yakinda açilmasi planlanan Dumlupinar Üniversitesi Müzesinin, sadece çagdas ve nezih bir müze yapisi olmasi yaninda, müze egitim programlari ve müzecilik yaklasimi ile ilgili yapilacak etkinlikleri ile Kütahya için çok önemli bir durak olacagini umuyoruz. Ayrica Kütahya’nin arkeolojik tarihi geçmisinin adeta özetini sunacak olan müzenin, Kütahya’nin tanitimina da çok önemli katkilari olacak” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile