Dünya Annelerine 50 Milyon Dal Kesme Çiçek

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu: 'Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden 36 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Artık son günler, hummalı çalışma devam ediyor. En fazla gerbera ve karanfil ihraç edildi' 'Çiçek üreticileri olarak geçmiş yıllarda sadece ihracata odaklanırken bu dönem iç pazarın da önemini anladık' 'Dünyada kesme çiçeğin yaklaşık yüzde 75'i süpermarketlerde satılıyor, bu oran Türkiye'de yüzde 1 bile değil. Türkiye'de binlerce süpermarket var. Bu oranın çok az oynaması bile çiçek tüketimini artıracaktır'

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye'nin kesme çiçek bahçesi Antalya başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli illerinden 14 Mayıs'ta kutlanacak Anneler Günü için 36 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal kesme çiçek gönderildi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kesme çiçek üreticileri ve ihracatçıları için Anneler Günü'nün yılın en önemli günlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20'sinin bu dönemde yapıldığını ifade eden Bağdatlıoğlu, 'Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden 36 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Artık son günler, hummalı çalışma devam ediyor. En fazla gerbera ve karanfil ihraç edildi.' dedi.

Bağdatlıoğlu, bu dönemde en çok ihracatın Hollanda'ya yapıldığını vurguladı.

Çiçek üreticileri olarak ihracata ağırlık verildiği kadar bu yıl iç pazara da ağırlık verildiğini anlatan Bağdatlıoğlu, Türkiye'de çiçek tüketiminin son yıllarda ciddi oranlarda arttığını dile getirdi.

Verilere göre Türkiye'de kişi başı 1 dolar düzeyinde olan çiçek tüketiminin 5-6 dolarlara kadar yükseldiğine dikkati çeken Bağdatlıoğlu, 'Çiçek tüketiminin artması ülkemizin ekonomik bakımdan ilerleyişini gösteriyor. Anneler Günü'nde en güzel hediye çiçektir. Dünya annelerinin yanı sıra Türk annelerine de bizim ürettiğimiz çiçeklerin verilmesi bizi ayrıca mutlu ediyor.' diye konuştu.

- 'Süpermarketlere girmeye çalışıyoruz'

Çiçeği katma değerli bir ürün haline getirmek için çalıştıklarını, bu nedenle daha çok buketler üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

'Süpermarketlere girmeye çalışıyoruz. Özel renkler tasarlıyoruz. Bu dönemde dünya marketlerinde daha çok pembe renkler isteniyor. Türk annelerine aynı kalitede ürünler yapmaya çalışıyoruz. Çiçek üreticileri olarak geçmiş yıllarda sadece ihracata odaklanırken bu dönem iç pazarın da önemini anladık. Türkiye'de binlerce satış noktası var. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da halkımız çiçeğe ulaşamıyor ya da pahalı ulaşıyor. Süpermarket ve diğer satış noktalarına daha ucuz çiçek iletebilmek için çalışıyoruz. Dünyada kesme çiçeğin yaklaşık yüzde 75'i süpermarketlerde satılıyor, bu oran Türkiye'de yüzde 1 bile değil. Türkiye'de binlerce süpermarket var. Bu oranın çok az oynaması bile çiçek tüketimini artıracaktır.'

- 'Türk çiçeği alın' çağrısı

Anneler Günü dolayısıyla çiçek alacaklara 'Türk çiçeği alın' çağrısında bulunan Bağdatlıoğlu, 'Böylece hem kalkınmamız için gerekli olan döviz dışarı gitmeyecek hem de insanların iş olanakları gelişecek.' değerlendirmesini yaptı.

2017'nin ilk 4 ayındaki çiçek ihracatının geçen yıla göre aynı düzeyde olduğunu da ifade eden Bağdatlıoğlu, soğuk geçen bahar aylarının çiçek üretimini etkilediğini, bunun da ihracata yansıdığını kaydetti. Mayıstan itibaren ihracatın artacağını ümit ettiklerini belirten Bağdatlıoğlu, 'Yaz üretimiyle ihracat artışı yakalayıp 100 milyon dolarlık yıllık hedefi rahatlıkla yakalayabileceğimizi düşünüyorum.' açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile