Kırboğa, "18 Aralık Dünya Arapça Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında, Arap Yarımadası'ndan başlayan ve Atlantik Okyanusu'na kadar ulaşan büyük bir coğrafyada konuşulan Arapça'nın, Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği 6 resmi dilden biri olduğunu belirtti.
Arapça'nın, 24 ülkede 1 milyara yakın kişi tarafından konuşulduğunu vurgulayan Kırboğa, şunları kaydetti:
"Arapça, İslam medeniyetinin altın çağının yaşandığı 14. yüzyıla kadar dünyada bilim ve felsefenin temel diliydi. Bugün yeryüzünde konuşulan en yaygın dillerin arasında yine Arapça vardır. Özellikle halkı Müslüman olan ülkelerin iletişim kurabilecekleri başlıca dil Arapça'dır. Müslüman toplumların gelişmiş Batı ülkeleri karşısındaki sosyo-ekonomik geri kalmışlığının temel sebepleri arasında, kendi aralarında yeterli iletişim kuramamaları, bilim ve felsefede yeni açılımlar yapamamalarını gösterebiliriz. Şüphesiz Batı emperyalizminin Ortadoğu'daki yüzyıllara dayanan hegemonyası, birçok değerin erozyona uğramasına da sebep olmuştur. Sonuçta bilim ve felsefe deki geri kalmışlık bugün terörizm gibi İslam toplumlarına yakışmayan kötü sonuçların doğmasına sebep olmuştur. Medeniyetimizin temel taşlarından olan Arapça'nın geniş halk kesimlerince kullanılması, tarihsel birikimimiz olan ve şimdilerde uzak kaldığımız bilim ve felsefenin halkın tüm katmanlarınca anlaşılabilir olmasına bağlıdır."
Kırboğa, Arapça'nın gelecek kuşaklara da aktarılmasının önemli olduğunu bildirdi.
Dünya Arapça Günü
Araplar Yardımlaşma Derneği (ARAP-DER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, "Medeniyetimizin temel taşlarından olan Arapça'nın geniş halk kesimlerince kullanılması, tarihsel birikimimiz olan ve şimdilerde uzak kaldığımız bilim ve felsefenin halkın tüm katmanlarınca anlaşılabilir olmasına bağlıdır" ifadelerini kullandı.