Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) Başkanı Hüseyin Arslan, “Önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıda miktarı, son 10 bin yılda ürettiğimiz gıda miktarına denk.” dedi.
Arslan, Dünya Bakliyat Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının üretimi ve tüketimi artırarak sürdürülebilir bir tarım oluşturmak olduğunu belirterek, 'Önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıda miktarı, son 10 bin yılda ürettiğimiz gıda miktarına denk. Düşünmemiz gereken şey bu. Sanayi, hükümetler, devletler ne yapılması gerektiğini düşünmeli. Son kullanım süresi konusunu, çiftçilerle ilgili konuları halletmeliyiz. Dünya için çok daha liberal bir ortam yaratmalıyız . Böylelikle ürün akımı rahat ve kolay olsun.' diye konuştu.
Gıda güvenliğinin en önemli gündem konularından biri olması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Gıda atıkları ve kaybına dikkati çekmek istiyorum. Gıdada her yıl 1,3 milyar ton atık ve kayıp söz konusu. Üretimde ve işlemede kayıplar meydana geliyor. Bunu göz önünde bulundurmalıyız. Bu kaybı tasarruf edebilirsek, dünyadaki bir çok insana kurtuluş yolu olacak.' değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, gıdaların kullanım tarihine ilişkin şunları kaydetti:
'Bazı gıdaların kullanım süresi hiç geçmez. Örneğin konserve nohudu uygun olarak konservelediğinizde 5-10 yıl hatta bazen 100 yıl kullanılabilir. Tüketicilerimiz kullanım süresi dolmuş deyip atıyorlar ürünleri. Fransa’da bir gıda bankası kurulmasıyla ilgili bir inisiyatif başladı. Gıda süresi dolmuş ürünler o bankaya gönderiliyor, orada analiz ediliyor ve ihtiyacı olan insanlara veriliyor. Dolayısıyla ‘tavsiye edilen kullanım tarihi’, veya ‘şu tarihten önce kullanılması önerilir’ gibi bir terim kullanılmalı.'
- “Obeziteyi azaltmak için bakliyat tüketimini artırmalıyız”
Dünyada obezitenin giderek artığını hatırlatan Arslan, “Obeziteyi azaltmak için bakliyat tüketimini artırmalıyız. Dengeli beslenmeyi desteklemek için gıda ve fast food zincirleri, sebzeli burgerler gibi yiyecek opsiyonları insanları sunmalı.” ifadesini kullandı.
- “Artık öksüz olmayacağız”
Bakliyatla ilgili verilen desteklere de değinen Arslan, şunları söyledi:
“Hindistan gibi Türk Hükümeti de çiftçilere destek vermeye başladı. Çiftçiler teşvik edilmeye başlandı. Türkiye’de çiftçiye ton başına 100 dolar gibi bir destek veriliyor. Türk ve Hindistan Hükümetine destekleri için teşekkür ediyoruz. Bakliyat üreticileri olarak öksüz bir çocuk gibiydik. Ama artık bu böyle olmayacak. 2016 yılı bunun başlangıcı. Artık öksüz olmayacağız.”
Arslan, dünyadaki su kaynaklarının azalmasına dikkati çekerek, “43 galon (172 litre) su gerekiyor yarım kilo bakliyat üretmek için. Ama 1857 galon (7428 litre) yarım kilo et üretmek için. Et üretimi için çok fazla suya ihtiyaç var.” ifadesini kullandı.
Kongrede, BM'nin 2016 yılını bakliyat yılı ilan etmesinin nedenleri, dünyada bakliyatın geldiği nokta, yapılan yatırımlar, bakliyatın insan sağlığına ve doğaya katkıları gibi konular masaya yatırılacak.
22 Mayıs’a kadar devam edecek olan kongreye, Kanada’dan Avustralya’ya, Çin’den İngiltere’ye dünyanın 55 ülkesinden 600 kişi katılıyor. Her yıl bir başka ülkede yapılan kongre, geçen yıl, 20 yıl aradan sonra Amerika’da yapılmıştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) Türkiye'nin başvurusu üzerine, 2016 yılını “Dünya Bakli̇yat Yılı” olarak ilan etmişti.
Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) geçen yıl yaptığı toplantıda bu yıl yapılması gereken kongrenin Türkiye’de yapılmasını oy birliğiyle kabul etmişti.
Dünya Bakliyat Kongresi
GPC Başkanı Arslan: “Önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıda miktarı son 10 bin yılda ürettiğimiz gıda miktarına denk” “Çiftçiler teşvik edilmeye başlandı. Türkiye’de çiftçiye ton başına 100 dolar gibi bir destek veriliyor'