Dünya Bankası Başkanı Kim, Çin Ekonomisinden Umutlu

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Çin’in performansı ve üçüncü çeyrekteki büyüme rakamlarının kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Çin’e düzenlediği resmi gezinin ardından başkent Pekin’de basının karşısına çıkan Kim, Çin ekonomisinin Son durumunu değerlendirdi. Bir soru üzerine Kim, Çin’in geçtiğimiz 10 yılda yüzde 10 büyüdüğünü ancak şu an bunu beklemediklerini ve ABD ve Avrupa’daki krizi yakından takip ettiklerini belirtti.

Kim, Çin’in bu yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme rakamlarına (yüzde 7,4) ve performansına baktıklarında bunun kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti.

ÇİN, 600 MİLYON İNSANI FAKİRLİKTEN KURTARDIDünya Bankası verilerine göre, Çin, 30 yılda 600 milyon kişiyi fakirlikten kurtardı ancak bugün dünyadaki yoksuların en çok olduğu ikinci ülke konumunda bulunuyor. Pekin yönetimi, köylü ile kentli arasındaki gelir farkını azaltmak için iki hafta önce Çin’in yeni liderlerinin seçildiği genel kongrede hedeflerinin orta sınıf toplumu oluşturmak olduğunu bildirmişti.
Hızlı şehirleşmenin etkisiyle 1,3 milyarlık Çin’de orta sınıfın 2020 yılına kadar 600 milyona ulaşmasının bekleniyor. Bu aynı zamanda yıllık yüzde 7-8’lik ekonomik büyümeye de destek olacak. Çin’deki verilere göre, şehirleşme oranının 2011’de yüzde 51,3’e ulaştığı belirtilirken, kırsal kesimden gelen başka bir 200 milyon göçmen işçinin de şehirlerde yaşaması bekleniyor.ÇİN’DEKİ ŞEHİRLEŞME DÜNYAYA DEV PAZAR SAĞLIYORÇin’in nüfusunun üçte ikisi 2030 yılından önce şehirlerde yaşaması bekleniyor. Bu her yıl 14 milyon kişinin daha şehirlerde yaşayacağı anlamına geliyor.Araştırmalara göre, kentleşme, büyüme ve yaşam standartlarının yükseltilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda muazzam çevre sorunları ve gıda güvenliğinin yanı sıra sağlık ve eğitim hizmetlerinin sunumunda da büyük meydan okumaları beraberinde getiriyor.
Kim, Çin’de Başbakan Yardımcısı Li Keqiang ile de görüştü ve 2008’de depremin vurduğu Sichuan bölgesinde de incelemelerde bulundu. Li ile görüşmesinde Kim, Çin'deki şehirleşme sürecinin tüm dünyaya dev bir pazar ve değerli deneyimler sağlayacağını ve Çin ile işbirliğini güçlendireceklerini ifade etti.

İkili görüşmede Başbakan Yardımcısı Li ise Çin’in orta gelirli ülkeler arasına girmesine rağmen, özellikle kentsel ve kırsal kesimler arasında büyük mesafe bulunduğu, ama bunun aynı zamanda potansiyel demek olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile