Dünya Bankasi'ndan Türkiye'ye 265 Milyon Dolarlik Deprem Ve Enerji Finansmani

Dünya Bankasi Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame: 'Ülkedeki bina stokunu depreme dayanikli hale getirme ve bir enerji tasarrufu kaynagina dönüstürme yönündeki iddiali çabalarinda Türkiye’yi desteklemekten memnuniyet duymaktayiz'.

Dünya Bankasi, Türkiye’de kamu binalarinin depreme karsi dayanikliliginin ve binalarin enerji verimliliginin artirilmasi için 265 milyon dolar finansman sagladigini bildirdi.

Dünya Bankasi’ndan yapilan açiklamada, kurulusun Türkiye için kamu binalarinin depreme karsi dayanikliliginin güçlendirilmesi ve ayni zamanda binalarin enerji verimliliginin artirilarak enerji faturalarinin ve zararli karbon saliminin azaltilmasi amaciyla 265 milyon dolarlik kredinin onaylandigi belirtildi.

Açiklamada, “Kamu Binalarinda Depreme Karsi Dayaniklilik ve Enerji Verimliligi Projesi” ile, 140’in üzerinde okul, yurt, hastane ve kamu binasinda yalitim iyilestirme, güçlendirme veya yeniden insa çalismalari yapilacagi, okul çocuklari ve çalisanlari dahil olmak üzere bu binalarda yasayan, çalisan veya bu binalari kullanan yaklasik 26 bin kisinin projeden dogrudan faydalanacagi kaydedildi.

Açiklamada, daha genis anlamda, projenin hedefledigi binalarin sundugu kamu hizmetlerine bagimli olan 6 milyondan fazla vatandasin bu projeden faydalanmis olacagi belirtildi.

Projenin kadin mühendislerin egitimine önemli bir katki saglayacagi ve bu sekilde kilit teknik görevlerde çalisan kadin mühendis sayisinin artirilacaginin belirtildigi açiklamada, Türkiye’nin deprem geçmisi de hatirlatildi.

Açiklamada, 1900 yilindan bu yana Türkiye’de yasanan toplam 76 siddetli depremin toplamda yaklasik 90 bin kisinin hayatini kaybetmesine, 7 milyon kisinin etkilenmesine ve toplamda 425 milyar dolarin üzerinde hasara neden oldugu belirtildi.

Türkiye’nin, deprem riskine en fazla maruz kalan ülkelerden biri oldugunun belirtildigi açiklamada, “Türkiye’de modern yapi yönetmeliklerinin uygulamaya konuldugu 2000 yili öncesinde insa edilen binalarin genel olarak bir deprem halinde daha ciddi bir hasar riski tasidiklari düsünülmektedir.” ifadesine yer verildi.

Açiklamada ayrica “2000 yili öncesinde insa edilen ve vatandaslara kritik saglik, egitim ve kamu hizmetleri sunan on binlerce kamu binasinin acil bir sekilde yapisal olarak güçlendirilmesi veya yeniden insa edilmesi gerekmektedir.” yorumu yapildi

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Dünya Bankasi Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame “Dünya Bankasi, ülkedeki bina stokunu depreme dayanikli hale getirme ve bir enerji tasarrufu kaynagina dönüstürme yönündeki iddiali çabalarinda Türkiye’yi desteklemekten memnuniyet duymaktadir. Bu proje kamu binalari üzerinde odaklanmasina ragmen önemli bir adim olusturmaktadir ve saglayacagi basari özel sektörde de benzer dönüsümleri tetikleyerek Türkiye’nin iklim degisikligini azaltma ve uyum saglama gündemine katkida bulunacaktir.” dedi.

- Enerji verimliligi kritik önemde

Dünya Bankasi’nin açiklamasinda, enerji verimliliginin Türkiye’nin bir yandan iklim degisikligi ve çevresel sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirirken ayni zamanda ekonomik büyümesini sürdürebilmesi için kritik bir önem tasidigi kaydedildi.

Açiklamada, “Enerji açisindan verimli binalara yapilacak yatirimlar, Türkiye’nin enerji ithalatina olan bagimliligini, 175 bin kamu binasinin enerji giderleri için kamunun yaptigi harcamalari azaltabilir.” ifadesine yer verildi.

Dünya Bankasi Proje Ekibi Liderlerinden Alanna Simpson proje iliskin olarak, “Afetlere karsi en kirilgan durumda olan binalar ayni zamanda enerji açisindan da verimsiz binalardir.” yorumunu yapti ve projeyle binalarin yapisal açidan güçlendirilirken, enerji verimliliginin ve sürdürülebilirligin de artirilacagini belirtti.

Dünya Bankasi Proje Ekibi Lideri Jas Singh ise, “Proje isletme maliyetlerinin düsürülmesini ve hükümetin buradan saglanan tasarrufu kamu hizmetlerinin sunumunda baska iyilestirmeler için kullanabilmesini saglayacaktir.” degerlendirmesinde bulundu.

Açiklamada son yillarda Dünya Bankasi’nin Türkiye’de uyguladigi projeler arasinda, Istanbul Deprem Riskini Azaltma ve Acil Durum Hazirlik Projesi; Türkiye’deki Mültecilere Yönelik Fon kapsaminda uygulanan Güvenli Okullar Projesi; Okullarda Afet Riski Yönetim Projesi; Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmelerde Enerji Verimliligi Projesi; ve Kamu Binalarinda Enerji Verimliligi Projesi’nin yer aldigi kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile