Dünya basını Erbakan'ın ölümünü böyle duyurdu

Dünya basını Erbakan'ın ölümünü böyle duyurdu

Türkiye'nin eski başbakanlarından Saadet Partisi (SP) Başkanı Necmettin Erbakan'ın hayatını kaybetmesi, dünya basınından da geniş yer buldu. Dünya basını Erbakan'ı, İslam yanlısı Başbakan olarak tanımladı.

İşte dünya basınında Erbakan ile ilgili öne çıkan manşetler:

WALL STREET JOURNAL: 1990’lı yıllarda İslamcılar Türkiye’de liderdi

Türkiye’nin muhafazakar İslami hareketinin uzun süredir lideri olan Necmettin Erbakan, Pazar günü 84 yaşında vefat etti. Erbakan, uluslararası kamuoyunun hafızasına 1990’lı yıllarda kurduğu kısa süreli hükümetiyle kazındı.

Erbakan, Şubat 1997’de, laik Türkiye’ye tehdit olarak görüldüğü gerekçesiyle ordudan gelen yoğun baskıların ardından, iktidarı bırakmak zorunda kaldı. Birçok Türk bu gelişmeyi “post modern darbe” olarak tanımladı.

Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, Erbakan Ankara’daki gözetim altında tutulduğu hastanede, doğal nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.

Erbakan’ın görüşleri, Türkiye’nin şuanki hükümetinde yer alan birçok halefinin aksine, tamamen Batı karşıtı ve İslamcıydı. İktidarda olduğu dönemdeyse, Türkiye’nin sivil liderlerinin ülkenin iç ve dış politikasında köklü değişiklikler yapma girişimleri, ordu engeline takılıyordu.

AFP: Türkiye’nin ilk İslam yanlısı lideri Erbakan vefat etti

Laik Türkiye’nin siyasi İslam alanında akıl hocası olarak kabul edilen ve ilk İslam yanlısı Başbakanı olan Necmettin Erbakan, Pazar günü, 84 yaşındayken hayatını kaybetti. Erbakan, 40 yıl devam ettirdiği siyasi kariyerinde hep Türk ordusuyla çatışma halindeydi.

Ancak Türk Ordusu, geçmişte yaşananlara tezat, post modern bir tutumla, Erbakan’ın yakınlarına baş sağlığı diledi ve “Türkiye için verdiği hizmetler her zaman hatırlanacak” ifadesini kullandı.

Ocak ayının başından bu yana Ankara’daki bir hastanede tedavi altında olan Erbakan’ın kalp yetmezliğinden dolayı öldüğü belirtildi.

Saadet Partisi’nin lideri olarak hayata veda eden Erbakan, diyalog kurmakta zorlansa da son nefesine mesajını yayma çabasındaydı.

Türkiye’de “Hoca” lakabıyla anılan Erbakan, Türkiye’deki Batı yanlısı gelenekten hoşlanmadığını her seferinde dile getirirken, İslamcı ve Türk milliyetçiliğinin karışımı bir görüş benimsiyordu.

Uluslararası sistemi “Siyonist” bir emir olarak tanımlayan Erbakan, bu sistemin dünya genelinde fakirliğe neden olduğunu ve İslamcıların çıkarlarına karşı hareket ettiğini dile getirdi.

BLOOMBERG: Türkiye’nin eski başbakanı kalp krizinden öldü

Türkiye’nin İslam yanlısı eski Başbakanı Necmettin Erbakan, 85 yaşında kalp krizinden dolayı hayatını kaybetti.

Son 40 yıldır Türkiye’de İslami siyasi hareketin liderliğini yapan Necmettin Erbakan, Ekim ayında yeniden Saadet Partisi’nin başkanı olarak seçilmişti.

Erbakan, 1997’de, Türkiye’deki laikliğe tehdit olarak görüldüğü gerekçesiyle ordudan gelen baskılar nedeniyle, görev süresinde bir yılı doldurmadan başbakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı. 1998 yılına gelinde, Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi’ni kapattı. Daha sonra Fazilet Partisi’ni kuran Erbakan’ın bu girişimi de uzun sürmedi ve parti 2001 yılında kapatıldı.

Şu anda iktidarda olan Ak Parti’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan ve bir zamanlar Refah Partisi’nde olan kurmaylarından bazıları, Erbakan’ın yanından ayrılan siyasetçilerdi.

Erbakan, 2002’de zimmetine para geçirme suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak cezası sağlık koşulları el vermediğinden dolayı, ev hapsine çevrildi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aynı yıl Erbakan sağlık koşullarının kötüye gittiğini bu yüzden ev hapsi cezasının kaldırılmasını istedi.

Makine mühendisliği alanında profesör unvanına sahip olan Erbakan, 1 Mart’ta toprağa verilecek.

GUARDIAN: Türkiye’nin eski başbakanı 85 yaşında vefat etti

Türkiye’de İslamcı siyasi hareketin lideri olarak gösterilen ve kısa bir süreliğine başbakanlık da yapan, muhafazakar Saadet Partisi’nin lideri Necmettin Erbakan, 85 yaşında vefat etti.

Yakın arkadaşı olan, Saadet Partisi’nin eski başkanlarından Recai Kutan, Erbakan’ın kötüleşen sağlık durumuna rağmen, partisini seçimlere hazırlamakla uğraştığını söyledi.

Türkiye’de Hoca lakabıyla anılan Erbakan, 1997’de Başbakan oldu ancak görüşlerini laik Türkiye için tehdit olarak alan ordu, siyasetçinin görevden ayrılması için baskı yarattı ve Erbakan 1997’de istifa etti.

Erbakan kariyeri boyunca dört siyasi parti kurdu ve bunların laik ilkelere karşı geldiği gerekçesiyle anayasa mahkemeleri ya da askeri darbelerle kapatıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile