AA muhabirinin sorularını cevaplayan Erkan, birleşme ile oluşacak yeni yapılanmasının ardından kurulan Borsa İstanbul AŞ'nin teknolojik altyapısını güçlendirmek üzere stratejik ortaklık görüşmeleri yapılabileceğini söyledi.
Borsa İstanbul'un halka arz edilmesine yönelik açıklamaları hatırlatan Erkan, "Bildiğim kadarıyla bir halk arz düşünülüyor. Stratejik yatırım ortaklığı ya da stratejik başka borsalarla işbirlikleri ve ortaklıklar düşünülüyor. Dolayısıyla, her halükarda ortaklıklar ya da bir stratejik işbirliği olacak gibi gözüküyor. Bunun için gerekli olan anonim şirkete dönüşmekti, bu gerçekleşti. Bundan sonrası biliyorum ki, birçok borsanın bir çok yatırımcının da ilgisi var bu birleşme üzerine. Ben bundan sonrasının hızlı gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu.
-"Dünya borsalarında talep gelir"-
Borsa İstanbul adı altında gerçekleşen birleşmenin ardından dünya borsalarının da ortaklık için yoğun ilgi göstereceğini vurgulayan Erkan, "Dünya borsalarında talep gelir tabi ki... Gerek işbirliği olarak gerek ortak ürün geliştirme açısından gerekse belki stratejik ortaklık açısından, teknolojik ortaklıklar konusunda mutlaka ilgi artacaktır. Diğer borsalar Borsa İstanbul'u ilgiyle izliyorlar'' değerlendirmesini yaptı.
Erkan, Borsa İstanbul'un yeni yapısına ilişkin de "Üzerinde yıllardır çalıştığımız konular bugün artık gerçekleşmeye başladı.
Önemli olan tabi yasal düzenlemelerin yapılmasıydı. Geçtiğimiz yıl bu yasal düzenlemeler tamamlandı. Yıl sonunda yeni kanun devreye girdi ve bununla birlikte hızlı bir şekilde borsa yeni statüsüne kavuşmuş oldu" ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul'un, İstanbul ve Türkiye'nin önünü açacağına dikkati çeken Erkan, şunları kaydetti:
"Bölge içerisinde bir çekim merkezi haline geleceksek bölük pörçük bir yapıyla bunu yapmak mümkün değildi, işin açıkçası. Dolayısıyla bundan sonra aynı yönetimle merkezi yönetimle birçok piyasanın birçok ürünün aynı çatı altında, aynı fon havuzu içerisinde düzenlenmiş olması, faaliyet gösterecek olması çok büyük bir gelişme. Borsa İstanbul tüm dünya yatırımcılarına da bu açıdan bir çekim merkezi olarak bir piyasa olarak ortaya çıkıyor.
İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olma şansı da bence çok yüksek. Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'ın da söylediği gibi bölge içerisinde çok da bir rakibi yok. Avrupa'nın merkezinde Frankfurt'tan sonra Mumbai'ye kadar, kuzey-güney ekseninde de aynı şekilde olmak üzere Türkiye ile yarışabilecek başka bir merkez yok. Çok iyi değerlendirmek lazım bu fırsatı."
Yayıncı: Zekeriya Gülün
Dünya Borsalar Federasyonu Üst Yöneticisi Hüseyin Erkan Açıklaması
Gökhan Kurtaran - Dünya Borsalar Federasyonu Üst Yöneticisi Hüseyin Erkan, Borsa İstanbul'daki yeni yapılanmanın bütün dünya borsaları tarafından dikkatle izlendiğini belirterek, "Bildiğim kadarıyla bir halka arz düşünülüyor. Birçok borsanın, bir çok yatırımcının da ilgisi var bu birleşme üzerine. bundan sonrasının hızlı gelişeceğine inanıyorum" dedi.