Dünya Çiftçi Kadınlar Günü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, 10 yılda 138 bin toplantıda 1 milyon 744 kadın çiftçiye tarımsal üretim ve yayım çalışmaları ile ev ekonomisi eğitimi verdiklerini bildirdi.

Mirmahmutoğulları, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü nedeniyle Adana'da düzenlenen toplantıda, annesinin de çiftçi olduğunu ve bugünlere gelmesinde büyük emeği bulunduğunu söyledi.

Özellikle köylerde yaşayan kadınların neredeyse bütün ev, tarla ve hayvancılık işlerini tek başına yaptığını dile getiren Mirmahmutoğulları, "Sayın bakanla iş başına geldiğimizde ilk ele aldığımız konu, kadın çiftçilerin eğitimi oldu. Bu kapsamda birçok proje hazırladık ve hayata geçirdik" diye konuştu.

Son 10 yılda 1 milyon 744 kadın çiftçiye eğitim verdiklerini vurgulayan Mirmahmutoğulları, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak son 10 yılda tarımsal üretim ve yayım eğitim çalışmaları kapsamında 42 bin toplantı yaptık ve 563 bin kadın çiftçimizi eğittik. Ev ekonomisi ile ilgili de 96 bin toplantı yaptık ve 1 milyon 181 bin kadınımıza eğitim verdik. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayın Projesi kapsamında 9 bin toplantı yaptık ve 116 bin ziraat mühendisine eğitim verdik. Proje başlangıcından bugüne yönetici kadınlarımızla 10 bin toplantı yaptık ve 63 bin yönetici kadınımıza eğitim ve destek verdik. Önemli olan kadınlarımızın ürettiği katma değeri ekonomimize yansıtabilmek."
Dünyada 900 bin insanın gece aç yattığına, 1,2 milyar insanın da yetersiz beslendiğine dikkati çeten Mirmahmutoğulları, "Böyle bir dünyada üretilen gıdanın 1,3 milyar tonu yani 1 trilyon dolarlık kısmı çöpe gidiyor. Türkiye'deki Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 12,4'ünü tasarruf edebiliyoruz. Çin'in oranı ise yüzde 56. Bu nedenle ekonomimiz bıçak sırtında ilerliyor. Burada en büyük görev, kadınlarımıza düşüyor çünkü tasarruf diyince akla ilk kadınlarımız geliyor" diye konuştu.

Vali Mustafa Büyük de doğuda ve batıda asıl iş yükünün kadının omuzunda olduğuna işaret ederek, "Bu yük, köylerde daha öne çıkıyor. Bu nedenle eğitim çok önemli. Özellikle tarım ve hayvancılık konularında eğitimin devamlılığı önem arz ediyor. Kadın çiftçilerimiz, hayatın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle onların eğitilmesi önemli" dedi.

Konuşmaların ardından, eğitimde başarılı olan bazı kadın çiftçilere plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile