Akkaya, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası çalışma örgütlerinin raporlarına göre dünya genelinde, 300 milyon çocuk işçi olduğunu belirtti.
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporlarına göre dünya genelinde 60 milyon çocuğun, fuhuş, uyuşturucu kaçakçılığı gibi kabul edilemez alanlarda zorla çalıştırıldığını ifade eden Akkaya, "Dünya genelinde 10 milyon kız çocuğunun fuhuş sektöründe çalıştığı, çocuk işçilerinin de yüzde 80-90'ının kayıt dışı olduğu tahmin edilmektedir" görüşüne yer verdi.
Madenlerde, fabrikalarda ya da sokaklarda cinsel sömürü mağduru ve uyuşturucu kurbanı olan çocukların modern köleler olduğunu belirten Akkaya, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaklaşık bir milyon çocuk işçi bulunurken, oransal olarak baktığımızda çocuk işçilerin yüzde 60'ı tarım, yüzde 20'si sanayi, yüzde 20'si ise ticaret ve hizmet sektöründe çalıştırılmaktadır. AKP hükümetinin 2012'de yasalaştırdığı 4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim yaşı 6-13 yaş aralığına çekilerek, ortaokulun bitiş yaşı çocuk işçiliğinin yaygınlaşma yaşını fiilen 13'e düşürmüştür. Yasalarla çocuk işçiliğinin önü açılmış, çalışma hayatının temel parçalarından biri haline getirilen çocuk işçilerin, hukuksuz, kuralsız ve güvencesiz bir şekilde adeta 'köle' olarak kullanılmasına sebebiyet verilmiştir."
Akkaya, tüm çocuklara fırsat eşitliğinin sağlanması ve onların sağlıklı bir çevrede, insan onuruna yakışır şekilde hayatlarını sürdürmesi için siyasi partilerin ortak harekete geçmesinin zorunluluk olduğunu bildirdi.
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Türkiye'de yaklaşık bir milyon çocuk işçi bulunduğunu savunarak, "Oransal olarak baktığımızda çocuk işçilerin yüzde 60'ı tarım, yüzde 20'si sanayi, yüzde 20'si ise ticaret ve hizmet sektöründe çalıştırılmaktadır" ifadesini kullandı.