Kanada'dan olimpiyatlara katılan Kyler Dağlar isimli öğrenci'nin okuduğu, Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya" isimli şiiriyle tören başladı. Daha sonra kürsüye çıkan STV'nin başarılı spikeri Kemal Gülen, program akışını sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından "Aynı Dili Konuşuyoruz" sloganıyla kürsüye çıkan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren İZDİM Başkanı Mustafa Acar, "Irak, Afganistan, Tacikistan gibi zor coğrafyalara giden öğretmenlerimiz oralara sevgi barış ve huzur götürüyor. Bosna'da henüz savaş bitmemişken hayatlarını ortaya koyarak oralara giden fedakar öğretmenlerimizin gayretleriyle Sırp, Hırvat ve Boşnak öğrenciler, şimdi sevgi barış ve dostluk içinde el ele birlikte okullarımızda eğitim görüyor. Bu işe sahip çıkan Anadolu insanının katkılarıyla dünyanın dört bir yanında açılan okullarımız sayesinde güzel dilimiz Türkçe, her gün biraz daha yaygınlaşarak bir dünya dili olma yolunda önemli mesafeler kat etmekte ve hak ettiği yere kavuşacaktır. Medeniyetlerin çatıştığı değil, sevgi, barış ve huzurda buluştuğu bir dünya görmek istiyoruz. Bunun en güzel örneğini bugün burada hep birlikte yaşayacağız. 25 farklı ülkeden gelen öğrencilerimizle birlikte hepimiz Aynı Dili Konuşuyor ve Sevgi dili Türkçe de buluşuyoruz." dedi.
Kazakistan'dan gelen Kazak Halk Oyunları ekibi, yöresel gösterileriyle programın açılışını gerçekleştirdi. Olimpiyat ikincisi olan Azerbaycanlı Vahit Nuriyev, sahneye 'hoş geldiniz, sefalar getirdiniz' diyerek çıktı. İzmirlilerin yoğun alkışları arasında 'Bir Fırtına Tuttu' isimli türküyü seslendiren Nuriyev, efe kostümüyle de müthiş bir performans sergiledi. Endenozya'dan gelen Mirsat Bahrudi Mensur, Candan Erçetin'in "Yalan" isimli şarkısı seslendirdi. "Merhaba İzmir" selamıyla sahneye çıkan Mensur, alkış isteğiyle İzmirlileri coşturdu. Türkmenistanlı öğrencilerin sunduğu 'Komedi Dükkanı' ise Türkçe'ye hakim olmaları ve bunu çeşitli meslek gruplarıyla espriye dönüştürmeleriyle dikkat çekti. Esprili bu gösterinin ardından sahneye Kenya'lı Najma Abdulrizak'ın seslendirdiği 'Daussıla' isimli şiirle gözler buğulandı. Duygu yüklü şiiri ABD'den katılan Kingsley Gardner'in okuduğu 'Bana bir masal anlat baba' isimli şarkı ile yerini tebessüme bıraktı. Siyahi öğrencinin renkli gösterisini, Kırgızistanlı Manas Haldarov'un 'Sensin Gülüm' şarkısı renk kattı. Türkmen öğrencilerin davul ve zurna eşliğindeki 'Bitlis' yöresine ait halk oyunu gösterileri ise büyük beğeni topladı.
Galada en büyük alkışı ise bu yıl ki, olimpiyatların birincisi olan Türkmenistanlı Devran Annamammedov'un seslendirdiği 'potpori' aldı. Birbirinden zor şarkıları art arda sıralayan Türkmen öğrenci, beğeniyle takip edildi. "Yağdır Mevlam Su" isimli şarkısıyla dikkat çeken Mali'li Aminata Tinado Thiam ve Pakistan'lı Ebubekir Faruki'nin seslendirdiği "Gül Pembe" isimli şarkılar İzmirlilerden yoğun alkış aldı. Şiir bölümünde ise bu yılın birincisi Afganistan'lı Shaira Osmani'nin seslendirdiği "Mehlika Sultan" isimli şiire oldu.
Programın sonunda olimpiyatların İzmir Galası'na sponsor olanlara plaket verildi. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç konuşmasında bu tür kültürel ilişkilerin, gönül kapıları açık olmadan sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayarak şunları söyledi; "Bu yıl 750 öğrenci ülkemize geldi. Bunlardan 120'si İzmir'e geldi ve beni ziyaret etti. Özelikle yıldan yıla bu olimpiyatlara katılmak üzere kendi içlerinde çok büyük bir yarışma yapılması ve mükafat olarak da ülkemizi gelmeleri onlar için çok büyük bir ödül. Onları yetiştiren öğretmenleri kutluyorum."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise geçen yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarına da katıldığını söyledi. Dağlarda kaybolması halinde bir ezan sesi duymasıyla o köye hiç düşünmeden gideceğini aktaran Aydoğan, "Bilmediği bir şehirde yolumu kaybetsem Türkçe bir ses duysam hiç düşünmeden o kapıdan hemen girerim, Hiç bilmediği bir ülkede şanlı bayrağımızı ve Atatürk'ün resmini görsem o kapıdan hiç düşünmeden girerim." demesi büyük alkış toplarken son yıllarda Çin seddinden
Adriyadik sahillerine kadar Türk kültürünün yayıldığını söyledi. Bunun sadece maddi güçle yapmanın mümkün olmadığının altını çizen Aydoğan, "İşte bu sadece maddi güçle yapılacak bir şey değil. Burada inanç lazım, inançsız güçle bunları feth edemezsiniz. Ben burada tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. "dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür de, Türkçe Olimpiyatları'nda yarışan öğrencilerin, öğretmenlerine dikkat çekerek; "Bizim önden giden küheylanlarımızın bütün dünyada ektikleri tohumlar bunlar. Biz ne yapsak onların haklarını ödeyemeyiz." dedi.
Eski Bakanlardan Işılay Saygın ise 8 yıl önce olimpiyatların 17 ülke ile başladığını, bugünler de ise 120 ülkenin katıldığı dev bir organizasyona dönüştüğünü söyledi.
Programın sonunda ise olimpiyatların İzmir Galasına sponsor olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vahdet Sarıkaya, İZOTAŞ adına Sami Eroğlu, Lezita Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Abalıoğlu ve İDİL Islak Mendilleri adına Süleyman Işık'a plaket taktim edildi.