Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hava kirliliğinden, atık yönetimine, su kaynaklarının temizliğinden tasarrufuna kadar bilinç ve farkındalık oluşturmak için; “Çevrem Sensin” ismiyle bir dizi etkinlik düzenledi.
Startın verildiği Bursa Merinos Kongre Salonu’ndaki programa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ile yirmiye yakın sivil toplum örgütü ve 10 dan fazla ilköğretim okulundan yüzlerce minik öğrenci katıldı.
Programda öğrencilere hava kirliliğinden, atık yönetimine, su kaynaklarının temizliğinden, tasarrufuna kadar sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir çevre için hayati öneme sahip konularda sunumlar yapıldı. Çocuklara günlük hayatta az miktarda yapılan enerji tasarrufunun ne kadar önemli sonuçlar doğurduğu bir kez daha hatırlatıldı.
Sunumda temiz tutulan klima filtresiyle yılda 169 kilogram, yalnızca 2 derece sıcaklık farkıyla kullanılan klimanın yılda 900 kilogram daha az karbondioksit salınımı yapacağı, eve gelen temiz suların yüzde 25’inin tuvalet sifonu için kullanıldığı, musluğu kapatmadan diş fırçalamanın boş yere akan 15 litre suya sebep olduğu, 3 saat kullanıp 21 saat stand by da bekleyen televizyonların yada bilgisayarların harcadığı enerjinin yüzde 40’ını bu bekleme süresinde harcadığı anlatıldı.
Programda söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, öğrencilere çevre bilincini 1984’lü yıllarda yaşamış bir Kızılderili reisin az miktarda kalan topraklarını para karşılığı almak isteyen Amerikan başkanına ders niteliğinde verdiği cevabıyla anlattı.
Tuzcuoğlu,” Bir Kızılderili reisi var 1854’lü yıllarda. Topraklarının büyük bir bölümü Amerika tarafından alınmıştır. Amerika başkanı kendisine derki; (Şu elinizdeki toprakları bize verin. Buraları bizim için değerlidir. Sizi bir başka yere gönderelim bu toprakları da bedeli karşılığında satın alalım) der. Kızılderili reisi yazmış olduğu mektupta şunları söylemiş: "Beyaz adam, annesi olan toprağı, kardeşi olan gökyüzüne alıp satılacak meta olarak bakıyor. Onun ihtirası bu toprakları çölleştirecek. Bir gün şu ırmaklar kuruduğunda bu topraklardaki son ağaç kuruduğunda ve son balık öldüğünde parayla alınıp satılmayacak bir şey olduğunu anlayacak"
Dünyada tahribat için çok önemli gelişim içinde olacaklarını kaydeden Tuzcuoğlu, "Hep büyüyeceğiz, kalkınacağız. Ancak bu kalkınma arının çiçeğin özünü aldığı gibi olacak. Arı nasıl çiçeğin özünü alırken çiçeğe bir tahribatta bulunmaz ama özden daha kıymetli bir şey üretir. İnsanlar olarak bizlerde üretim yaparken, kalkınırken, büyürken tahrip etmeden büyümenin bir yolunu bulmamız gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından 2 bayan öğretmene çevre bilinciyle ilgili olarak ödül verildi.
Çevrem Sensin” kampanyasının özellikle çocuklar tarafından da sahiplenilmesi ve benimsenmesi için tiyatro, maskot şov gibi çeşitli etkinliklerde düzenlendi.
Dünyanın çöl haline geldiği ve insanların uzay gemisine binip başka bir gezegene kaçmasını konu alan Nuh’un Uzay Gemisi isimli tiyatro gösterisi ilgiyle izlendi.
Dünya Çöl Oldu Nuh'un Uzay Gemisi Yaşanacak Gezegen Aramaya Çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından organize edilen ve 10 ayrı pilot ilde düzenlenmesi planlanan "Çevrem Sensin" etkinliklerine Bursa’da start verildi.