'dünya Devi Firmalar Teknokentlerden Çıkıyor'

'dünya Devi Firmalar Teknokentlerden Çıkıyor'

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Burdur heyeti, Burdur’da kurulması planlanan teknokent için Antalya Teknokent’i ziyaret etti.

Teknokentlerin kuruluş mantığı, tarihçesi ve çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgilendirilen Burdur heyeti, Antalya Teknokent’teki tarım, nanoteknoloji, medikal ve yazılım firmalarını da gezerek uygulamaları yerinde gördü.
BAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Certel, organize ettikleri toplantının Burdur Teknokenti’nin oluşturulmasında bir temel taşı olacağını ifade ederek, Antalya Teknokent’in tecrübelerinin kardeş il Burdur’a yol gösterici olabileceğini söyledi.
Antalya Teknokenti (ATEK) Genel Müdürü Mustafa Helvacı da, BAKA’nın öncülüğünde 3 ilin güç birliği ve sinerji içerisinde hareket ettiğini kaydetti. Burdur’dan gelen heyete Antalya Teknokent hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Helvacı, teknokentlerin kuruluş mantığı, tarihçesi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Helvacı, “Şu anda Antalya Teknokent’te 61 firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 34’ü yazılım, 6’sı medikal, 3’ü nanoteknoloji firması. 2011 yılında 164 proje ortaya koyduk ve sadece burada üretilen ürünlerden 16 milyon liralık bir ciro elde ettik.” dedi.
Teknokentteki vergi avantajlarına da değinen Helvacı, asıl önemli olanın ise üniversitede üretilen bilginin üretime ve sanayiye teknokentler aracılığı ile aktarılması olduğunu vurguladı.
Sanayicinin sorunlarını ilk elden öğrenmek ve çözüm üretebilmek amacıyla bugüne kadar 52 firmayı ziyaret ettiklerini belirten Helvacı, şunları kaydetti: “Önce sanayicinin ihtiyacı olan teknolojiyi veya dışarıdan aldığı hammaddeyi tespit edip `acaba bu teknolojiyi ülkemizde nasıl geliştirebiliriz?` Bu hammaddeyi nasıl ülkemizde üretebiliriz?` mantığıyla, teknokente danışmanlık hizmeti veren ve alanında uzman 261 hocamıza danışıyoruz ve çözüm buluyoruz.”
Genel Müdür Mustafa Helvacı, dünyada ilk defa ABD’de 1908’de ortaya çıkan teknokent fikrinin, daha sonra ABD’de Silikon Vadisi’nin kurulmasına yol açtığını ve günümüzde dünyayı yöneten firmaların doğmasında en büyük faktör olduğuna işaret ederek, Burdur’un bu konuda geç kalmaması gerektiğini vurguladı.

"NANOTEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ KAZANDIRILIYOR"
Burdur heyeti, toplantının ardından ATEK bünyesinde faaliyet gösteren ve nanoteknolojik çözümler üreten Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç’ın üniversitedeki laboratuvarı ziyaret etti.
Burada nanoteknoloji ile geliştirilen ve bugüne kadar elektronik ve beyaz eşya imalatçısı firmalarca yoğun ilgi gören 1 mikron kalınlığındaki ‘nanocam ütü tabanı’ heyetin oldukça ilgisini çekti. Laboratuvarda ayrıca, 2015’de tüm dünyada yasaklanacak olan teflon maddesi yerine geliştirilen alternatif ürün incelendi. Armatürlerde ve diğer banyo yüzeylerinde parmak izi, kireç ve bakteri oluşmasını engelleyen ‘nanosolüsyon kaplama’, güneş enerjisi paneli üretiminde Almanya’dan alınan bir kaplamaya alternatif olarak geliştirilen ve panel verimini artıran ürün ile diş implantasyonu ile vücuda yerleştirilen protez ürünlerde kullanılan antibakteriyel ve uzun ömürlü komponentler heyetin dikkatine sunuldu.

Burdur heyeti, Antalya Teknokent’te Ar-Ge çalışmalarına devam eden Doruk Otomasyon firmasını da ziyaret etti. Üretim yönetimi otomasyon sistemleri alanında faaliyet gösteren ve Bosch, Siemens, Profilo (BSH/ Profilo), Goodyear, Hugo Boss gibi dünyaca ünlü firmalara işçi ile üretim süreçleri için randıman takip sistemleri ve yazılım hizmetleri sunan Doruk Otomasyon’un geliştirdiği ürün ve hizmetler heyetçe takdirle karşılandı. Programda son olarak Teknokent’te özellikle sebze tohumlarının ve türlerinin geliştirilmesi konusunda Ar-Ge faaliyetleri yürüten Akça Tohumculuk Ar-Ge firması ziyaret edildi. Buradaki seralarında üretilen ürünler yerinde incelendi.
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Burdur’a Teknokent kazandırılması konusunda Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız’ın kendilerine büyük destek verdiğini söyledi. Engin, Kalkınma Ajansı’nın görevlerinin başında ‘Bölgenin ekonomik potansiyelini artıracak her konuda tarafların işbirliği kapsamında bir araya getirilmesi ve bilgi paylaşımının sağlanmasının geldiğini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile