Dünya Down Sendromlular Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşadığını, Türkiye'de tam bir veri bulunmamakla birlikte yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Mart'ın, Dünya Down Sendromu Günü'nün amacının down sendromlu insanları ve halkı bilinçlendirmek, haklarını savunabilmek için küresel tek bir ses olabilmek olduğunu ifade etti.

Down sendromunun, gebelikte tanınabilen genetik bir farklılık olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, "Down sendromu genetik-kromozomal kökenli zihinsel engelliliğin en önemli nedenidir. İkili tarama testi, üçlü tarama testi, ultrasonografi ve diğer bazı tanı yöntemleriyle down sendromundan şüphelenilen gebeliklerde ileri tetkikler yapılır. Down sendromu saptanmışsa aileye ayrıntılı genetik danışmanlık verilir" ifadesini kullandı.
Tüm dünyada ortalama olarak her 750-800 canlı yeni doğumun birinde down sendromlu bir bebeğin dünyaya geldiğini kaydeden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
"İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermektedir. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri bulunmamakla birlikte yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin edilmektedir. İlimizde Karar Destek Sistemi kayıtlarında 105 erkek, 78 kadın olmak üzere 183 down sendromlu kişi bulunmaktadır."
Hamzaoğlu, down sendromlu doğan bebeklerde 0-2 ay itibarıyla eğitime başlamanın son derece önem taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu nedene önce aile eğitimi ardından zihinsel engelli özel eğitimi ve gereğinde fizik tedavi planlanmalıdır. Down sendromlu bireylerin doğumdan itibaren ihtiyaç duyduğu fizyoterapi ve özel eğitim desteğine ücretsiz olarak ulaşabilmek için bebeğin tanı sonucuyla Sağlık Bakanlığının duyurduğu hastanelerden birine giderek bebeğin engel derecesini ve durumunu belirten kurul raporu almak ve bu raporla ikamet edilen bölgedeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) giderek rapor çıkartmak gerekmektedir. İlimizde ilgili raporun alınabileceği hastaneler Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fatih Devlet Hastanesi, Of Devlet Hastanesi, Vakfıkebir Devlet Hastanesi, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olmakla birlikte bu hastanelerden alınan raporlara itiraz halinde başvurulacak hakem hastane Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesidir."
Hamzaoğlu, down sendromlu bireylerin ihtiyaçlarının diğer bireylerin ihtiyaçlarından farklı olmadığına da dikkati çekerek, "Onlar da çevrelerini keşfetmek, oynamak, okumak, gülmek, çalışmak ister. Down sendromlu bireylerin potansiyellerini tam olarak geliştirebilmeleri, kendilerine yeter bir yaşam sürdürebilmeleri için ailelerine, arkadaşlarına ve vatandaşlarımızın duyarlılığına ihtiyaçları vardır" ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile