Kurultayda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Hükümet olarak amacımız engellilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek ve onlara daha onurlu bir yaşam sunmaktır.” dedi.
Dünya Engelliler Birliği Kurultayı İstanbul Wow Hotel`de gerçekleşti. Kurultaya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Amerikan Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dünya Engelliler Vakfı Başkanı ve Sanatçı Metin Şentürk ve 65 ülkeden engelli ve engelli temsilcileri katıldı.
Kurultayda konuşan Bakan Fatma Şahin, engelli yaşam katilesinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, “Biz 10 yıl önce yola çıkarken `insan` dedik. `İnsanı yaşat ki devlet yaşasın` dedik. Ve insanı özürlüsüyle, sağlamıyla, kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle herkesin birinci sınıf vatandaş olacağı bir ülke modeli için yola çıktık.” şeklinde konuştu.
Bakan Şahin, engelliler için son 10 yılda eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşılabilirliğe birçok rakamsal değerleri yükselttiklerini açıkladı. Şahin, “Özellikle 2002 yılında özürlü maaşı alan arkadaşlarımızın sayısı 262 bin 378 iken, 2011 yılında 527 bin 525 olmuştur. Evde bakım hizmeti dediğimiz yani dışarı çıkamayan ağır özürlüler için bir takım avantajlar sağlanmış ve 2007 yılında 30 bin olan bu sayı 2011 yılında 334 bin 702’ye yükselmiştir. Toplamda 340 bin 849 kişi evde bakım hizmetinden yaralanmaktadır. 2007’de ödenen toplam paraya baktığımız zaman 336 bin 589 olan mali destek 2011 yılında 1 milyar 657 milyon 224 bin 794’e, yani baktığımız zaman beş kat fazla bir mali desteğe yükseltilmiştir.” açıklamasında bulundu.
Şahin, açıkladığı rakamların hükümetin engellilere bakış açısının en büyük göstergesi olduğunu ancak sadece mali desteğin yeterli olmadığını vurguladı. Şahin, istihdam konusunda engellimizin mali destekten daha çok, işe ihtiyacı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “İktidara geldiğimiz gün itibariyle hem kamuda memur sayısında ve işçi sayısında yaklaşık beş kat artış gösterdik. Buna rağmen hala özel sektörde hala 20 bine yakın kontenjan olduğunu biliyoruz. O yüzden yönetmelikte önemli bir değişiklik yaptık. Özellikle sınavlardaki alım sisteminde bedensel engellilerle görme engellilerin, işitme engellilerin aynı sınavda başarılı olmasını beklememizin haksız bin rekabet olduğunu gördük. Yeni yaptığımız düzenleme ile 2012 Nisan’ında yapılacak olan sınavda artık işitme engellilerimiz kendi içinde sınava girecek. Bedensel engellilerimiz kendi içinde sınava girecek. Görme engellilerimiz kendi içinde sınava girecek.”
Bakan Şahin, bir taraftan engellilerin yaşam kalitesini yükseltirken bir taraftan da eğitimde sağlıkta istihdamda daha onurluca yaşam mücadelelerinde yanlarında olmaya çalıştıklarını ifade etti.
METİN ŞENTÜRK: BİR BİRİMİZİ KORUMAK VE YARDIMLAŞMAK İÇİN İNSANIZ
Programın ev sahipliğini yapan Dünya Engelliler Vakfı Başkanı ve Şarkıcı Metin Şentürk de, uzun zamandır bu program için hazırlandıklarını söyledi. Kurultayın en mükemmel şekilde geçmesi için yorgun düştüklerini ifade eden Şentürk, kendisine yardımcı olan çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Şentürk şunları söyledi: “Dünyanın batısı ve doğusu olan güzel İstanbul’da böyle bir amaca hizmet eden bu çalışmayı üstlenmekten onur duyuyoruz. İnsanlar birbirlerinin acılarını artık çok fazla paylaşmıyorlar. O halde biz neden insanız? Biz birbirimize yardım etmek için insanız. Biz birbirimizi sevmek için insanız. Doğudan batıya kuzeyden güneye el uzatmak için insanız. Ve biz birbirimizi korumak ve kollamak, yardımlaşmak için insanız. Yoksa diğer varlıklardan hiçbir özelliğimiz kalmaz. Buraya geldiniz, ülkemizi onurlandırdınız. İnşallah ülkemizden ülkenize çok güzel duygularla döneceksiniz. Unutmayın en büyük yolculuklar bir adımla başlar. Biz şimdi bu adımı atıyoruz. Yolculuğumuz hayırlı olsun.”
Dünya Engellileri İstanbul`da Buluştu
İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Engelliler Birliği Kurultayı’nda, 65 ülkeden engelli ve engelli temsilcileri katıldı.