Dünya Gençleri Barış İçin Bir Araya Geldi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, (MSKÜ) Coventry Üniversitesi ve CESRAN International tarafından düzenlenen Küresel Barış Çalıştayı 23 ülkeden öğrenci ve akademisyenlerin katılımıyla başladı.

MSKÜ Yabancı Diller Fakültesi'nde düzenlenen çalıştayda sanat, kültür ve turizmin barışa katkıları ve bu alanlarda gençlerin rolleri tartışıldı.
İngiltere Coventry Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Alpaslan Özerdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının özellikle gençlerin ülkelerarası hareketliliklerinin ve küreselleşmenin iyice arttığı bir dünyada kültür, turizm ve sanat yoluyla barışa katkılarının nasıl artırılabileceğinin tartışılması olduğunu söyledi.

Çalıştay süresince katılımcıların bir yandan kendi kültürlerinin barışa olan katkısını değerlendirirken, diğer yandan farklı kültürlerin barışa olan katkısını keşfetme imkanına ulaşacaklarını belirten Özerdem, "5 gün sürecek çalıştayda 23 ülkeden 100'den fazla katılımcı var. 5 grup halinde çalışma yapıyorlar. Dünyada barış çok büyük bir sorun. Bir çok ülkede de çok büyük acılar yaşanıyor. Yakın komşularımız Suriye'de Irak'ta acılar yaşanıyor. Biz de barış adına böyle bir çalışma yapmak istedik" dedi.

Bu yıl 2'ncisi düzenlenen etkinliğin Türkiye'de gerçekleştiğine dikkati çeken Özerdem, "Dünya barışına biraz olsun katkımız olsun istiyoruz ve bu nedenle buradayız. Gruplar burada seyahat ve turizmin barış üzerine etkilerini inceliyor. Diğer bir grup edebiyat, tiyatro üzerinden barışı ele alıyor, kültürel diplomasi grubumuz kültürel mirasın korunması ve bunun barışa olan katkısını inceliyor. Kültür, sanat ve turizm konusunu ana tema olarak seçtik" diye konuştu.

MSKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişikiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Özerdem ise 2. Küresel Barış Çalıştayı'nda kültür, sanat ve turizm yoluyla gençlerin barışa desteği konularını çok farklı ülkelerden ve kültürlerden gençlerle işlediklerini dile getirdi.
Özerdem, çalıştayda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Meksika'ya, Amerika Birleşik Devletleri'nden Birleşik Krallığa, Nijerya'dan Somali'ye kadar yeme içme alışkanlığı, kültürleri, inançları, aldıkları eğitimler ve aile yaşantıları farklı kültürlerin buluştuğunu ifade etti.

Farklı kültürlerin bir araya gelmelerini sağlayan konunun gençlerin barışa nasıl katkı sağlayabilecekleri olduğunu vurgulayan Özerdem, şöyle konuştu:
"Dünyada farklı kültürler çatışırken farklı kültürlerin gençleri bundan sonra çatışmama, birlikte çalışabilme, kültürü geliştirebilme adına, dolayısıyla barışı sağlayabilme adına çok iyi etkileşimler gerçekleştiriyor. Savaşan ülkelerin gençleri burada aynı grupta, aynı çalıştayda bundan sonra savaş olmaması ya da çatışmaya neden olabilecek durumların bertaraf edilebilmesi için neler yapılabilir kısmında birlikte çalışıyorlar. Bunu görmek çok güzel. Bu bizim ileriye dönük umutla bakmamızı sağlıyor. İleride belki bu kişiler yönetici olacak ve bir araya gelip nasıl barışı sağlarız konusunu konuşacaklar."
Çalıştay, cuma günü sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile