Dünya Genelinde Yilda 400 Binden Fazla Hasta Astim Nedeniyle Hayatini Kaybediyor

Dünya Genelinde Yilda 400 Binden Fazla Hasta Astim Nedeniyle Hayatini Kaybediyor

Bilecik Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Poliklinigi Uzm. Dr. Burcu Turan, dünya genelinde 400 binden fazla hastanin astim nedeniyle hayatini kaybettigini açikladi.

Uzm. Dr. Burcu Turan, astim hastaligi ve tedavi süreçlerine degindi. Turan, ‘’Astim akciger içi hava yollarinin mikrobik olmayan bir tür inflamasyonu nedeniyle akciger duvarlarinin daralmasi sonucu meydana gelen kronik bir akciger hastaligidir. Astim tekrarlayan, ataklar halinde gelen, nefes darligi, nefes alip verirken hirilti, hisilti, islik sesi, gögüste baski hissi ve öksürük belirtileriyle kendini göstermektedir’’ dedi.



‘350 milyon astim hastasindan 400 bini hayatini kaybediyor’

Uzm. Dr. Burcu Turan, açiklamalarinin devaminda, "’Dünyada 350 milyon astim hastasi oldugu, yilda 400 binden fazla hastanin astim nedeniyle öldügü bilinmektedir. Astim tedavisinin amaci hastanin semptomlarinin kontrol altina alinmasi ve hastanin yasamini normale en yakin sekilde normale dönmesini saglamaktir. Hastaligin agirligina uygun ilaç tedavilerinin verilmesi, hastalarin tedaviyi önerilen sekilde ve dogru teknikle uygulamasi, astim tetikleyicilerinden uzak durmak ve beraberinde seyredilen hastalarin tedavisiyle astim semptomlari kontrol altina alinabilmektedir. Astim kontrolünü güçlestiren etkenler arasinda ilaçlarin dogru teknikle ve düzenli kullanilmamasi, sigara kullanilmasi, alerjenlere ve kimyasala maruz kalmak, solunum yollari enfeksiyonlari bulunmaktadir. Yapilan arastirmalar hastalarin ilaçlarini doktorun önerdigi sekilde dogru teknikle ve düzenli olarak kullanmasi, sigaranin birakilmasi, obez hastalarda kilo vermek, alerjen etkenlerinin uzak tutulmasi hastalarin kontrol altina alinmasinda basarilarin arttirildigini göstermistir. Bu kontrolün saglanmasinda astim yakinmalarini arttiran faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerden korunmanin saglanmasi, düzenli takip altinda tedavinin sürdürülmesi önem tasimaktadir. Bu kontrolün saglanmasinda astim yakinmalarini arttiran faktörlerin tespit edilmesi, bu faktörlerden korunmanin saglanmasi, düzenli takip altinda tedavinin izlenmesi önem tasimaktadir’’ ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile