Ekonomi ve Is Arastirmalari Merkezi’nin (CEBR) raporuna göre, dünya ekonomisi GSYH’si ilk kez 2022’de 100 trilyon dolari asacak. Rapora göre, dünya ekonomisi 2022’de ilk kez, önceki tahminlerden 2 yil önce, cari fiyatlarla 100 trilyon dolari asmaya hazirlaniyor. Küresel ekonomi artiyor ancak hanehalkinin gelirden aldigi pay ile zenginlerin paylari arasinda makas giderek artiyor. Arastirmalara göre dünyadaki tüm yetiskinlerin yüzde 55’inin net varligi 10 bin dolarin altinda kaliyor.
Hanehalki servetindeki artis Afrika’nin toplam servetinin 3 kati
Kuzey Amerika’daki Iki ülkenin toplam hane halki servetindeki bir yillik artis 12,4 trilyon dolar olurken bu rakam Afrika’daki toplam servetin neredeyse üç katina yakin seyrediyor. Avrupa’da da durum farkli degil. Isviçre’de her 100 kisiden 15’i milyoner olarak kabul ediliyor. Dünya nüfusunun yüzde 1,1’ine denk gelen dolar milyoneri 56,1 milyon kisinin toplam servetten aldigi pay yüzde 45,8’e yükseldi.
Milyarderler servetlerini her iki günde bir 1 milyar dolar daha artiriyor
Ingiltere merkezli yardim kurulusu Oxfam, "Acidan Kâr Etmek" baslikli bir bilgi notu yayinladi. Kurulusun bilgi notuna göre, tüm dünyada temel ürünlerin fiyati son on yillarda olmadigi kadar arttigi için gida ve enerji sektörlerindeki milyarderler servetlerini her iki günde bir 1 milyar dolar daha arttiriyor. Bunun pandemi sirasinda her 30 saatte bir yeni bir milyarder ortaya çiktigi anlamina geldigini ifade eden kurulus, ortaya çikan her yeni milyardere karsilik yaklasik bir milyon insanin 2022 yilinda neredeyse ayni hizda derin yoksulluk yasamaya baslayabilecegini söyledi.
Milyoner isadami sitem etti
Davos’da yapilan Dünya Ekonomik Forumu’na katilan Ingiltere’den milyoner is adami Phil White "Dünyanin geri kalani ekonomik krizin agirligi altinda ezilirken milyarderler ve dünya liderleri bu kapali tesiste tarihin dönüm noktalarini tartismaya geliyor. Siyasi liderlerimizin, en varlikli, krizin ekonomik etkisini en az hisseden ve bir çogunun çok az vergi verdigi bilinen bu insanlari dinlemeye gelmesi inanilmaz bir sey" dedi.
Dünya Genelindeki 'Gelir Esitsizligi' Tavan Yapti
Gida krizi, pandemi, savas ve iklim degisikligiyle karsi karsiya kalinan bu dönemde dünyadaki gelir esitsizligi artmaya devam ediyor. Dünya nüfusunun yüzde 1,1’ine denk gelen dolar milyoneri 56,1 milyon kisinin toplam servetten aldigi pay yüzde 45,8’e yükseldi.