Dünya Hepatit Günü

TRABZON - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, hepatitin her 20 kişiden birinin virüs taşıyıcı olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün,üye ülkelerdeki bilinç düzeyinin artırılması, teşhis ve tedavi konusunda ileri adımlar atılması amacıyla her yıl 28 Temmuz'un ''Dünya Hepatit Günü'' olarak kabul edildiğini anımsattı.

Viral hepatitin, tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Her 20 kişiden biri hepatit virüsü için taşıyıcı olması nedeni ile önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilebilir. Bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan nedenlerden kaynaklanan karaciğer iltihabı olarak tarif edebileceğimiz hepatit, çoğunlukla virüslerden kaynaklanır. Hepatit hastalığının yedi türü olup A, E, F tipi hepatitler, su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile bulaşır. B, C, D türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır."

Hamzaoğlu, hepatit türleri ve bulaşma yollarıyla ilgili bilgiler vererek, şunları kaydetti:

"Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Tuvaletten sonra kişinin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek ve içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel temizlik ve sağlık koşullarının kötü ve yetersiz olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Hepatit A aşısı 2012 yılından itibaren 18'inci ve 24'üncü aylarda olmak üzere iki doz halinde Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır."

Dünyada yaklaşık 2 milyar hepatit B hastası olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepatit B virüsünün karaciğere yerleşip orada çoğalarak karaciğeri tahrip etmesi ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca Hepatit B, aşı ile korunulabilir hepatitler içinde tek müzminleşen Hepatit tipidir. Hepatit B Türkiye'de ve dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Hepatit B ve C sessiz virüslerdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Siroz ise kanama, asit, koma, kanser, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir."

Hamzaoğlu, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin Hepatit B sebebiyle yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde, bebeklere, çocuklara ve risk grubunda olan kişilere, ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı doğumda birinci ayın sonunda ve altıncı ayın sonunda olmak üzere üç doz yapılır. Dünyada yaklaşık 350 milyon hepatit C hastası vardır. Hepatit C hastalığı birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorununa dönüşebilir. Hepatit C hastalığının halen bulunmuş bir aşısı yoktur."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile