Dünya Kırım Tatar Kongresi

Kırım Tatarları, 1944 yılındaki büyük sürgünün tüm dünya parlamentolarında 'soykırım' olarak kabul edilmesi için çalışma başlatılması kararı aldı.

Dünya Kırım Tatar Kongresi'nde, 1944 yılındaki Kırım Tatar sürgününün Ukrayna Parlamentosu'nda 'soykırım' olarak kabul edildiği hatırlatılarak “Büyük sürgünün soykırım olarak kabul edilmesi için bütün ülkelerin parlamentolarına başvurulacak” denildi.

Kırım Haber Ajansı, Herson şehrinin Sçastlivtsevo köyünde yapılan 3. Dünya Kırım Tatar Kongresi yönetim kurulu toplantısında alınan kararların kamuoyuna açıklandığını bildirdi.

Açıklamaya göre, başta Çongar olmak üzere Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde iskan edilen Kırım Tatarlarının eğitim sorunlarının tespit edilmesi, Türkiye ve yurt dışındaki eğitim imkanlarının araştırılması ve eğitimle ilgili sorunların çözülmesine yönelik projelerin hazırlanması kararlaştırıldı.

Cami ve medrese gibi dini ihtiyaçların tespit edilmesi ve Herson bölgesine yerleşen Kırım Tatarlarının iskan sorunlarının giderilmesi için de planlamalar yapılacağı belirtilen açıklamada, Ukrayna'da Kırım Müftülüğü kurularak Doğu Avrupa ve diğer ülkelerde yaşayan Kırım Tatarlarına hizmet verecek şekilde teşkilatlanması için Kırım Tatar Milli Meclisine müracaat edileceği vurgulandı.

Ukrayna Parlamentosu'nun, 1944 yılında Kırım Tatarlarının sürgün edilmesini 'soykırım' olarak kabul ettiği hatırlatılan açıklamada, 'Büyük sürgünün soykırım olarak kabul edilmesiyle ilgili bütün ülkelerin parlamentolarına müracaatta bulunulacak. Ukrayna makamlarına başvurularak bu yöndeki çalışmalar hızlandırılacak' ifadesi kullanıldı.

Bir sonraki Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin 15-17 Nisan tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenleneceği bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile