2019 yılında Mars'a insan göndermeye hazırlanan ABD Uzay Araştırmaları Ajansı (NASA), Mars keşfi için Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ile güç birliğine giderken, Astrofizik Profesörü Osman Demircan da NASA'nın 50 yıl içinde Mars'ta yaşam merkezleri kurmak için çöllerde özel deneyler gerçekleştirdiğini söylüyor. NASA, Mars ile ilgili bilgileri açıkladıkça, bir asrı aşan süredir bilimkurgu yazarlarının ve film yapımcılarının hayallerinin gerçekleşme ihtimali güçleniyor.
NASA, 13 bin yıl önce Mars'tan koparak Antartika'ya düşen meteor parçaları üzerinde 1996'da yaptığı araştırmayı yeni veriler ışığında tekrarlayınca çarpıcı bir gerçekle karşılaştı. Meteor parçasında, dünyadakine benzer yaşam izleri taşıyan nano bakteri fosillerine rastladı. Dan Brow'ın İhanet Noktası adlı kitabını hatırlatan bu keşif, Mars tartışmalarını bir kez daha alevlendirdi.
"Fahrenheit 451" adlı filmi yapılan ünlü bilim kurgu kitabın yazarı Ray Bradbury de birkaç gün önce "İnsanoğlu Mars'ı kolonize etmeli, çünkü bu onun kaderidir" açıklaması yaparak tartışmaya katıldı. Carl Sagan de Mars'ın keşfi ve kolonize edilmesi için ilk fikirleri ortaya atan bilim adamlarından biriydi.
MARS İÇİN ÇÖLDE DENEY
Geçen ay Mars'ta geçmişte dev bir okyanus olduğunun açıklanması ve gezegendeki buzulların varlığı, insanoğlunun gelecekte burada koloni kurma hayaline dayanak olarak gösterildi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Osman Demircan, eldeki teknolojinin Mars'ta yaşam kurmaya olanak sağlayabileceğini söylüyor. Demircan, "Bir yıldan uzun süredir NASA uzay istasyonunda yaşayan astronotlar, çok önemli deneyler yaptı ve büyük tecrübe kazandılar. Bu tecrübe Mars'ta yaşam kurulması yönünde kullanılacak" diye konuştu. Demircan ABD'nin Mars'ta koloni kurmak için çöllerde yaptığı biyosfer deneyleriyle dünyanın yaşam koşullarından bağımsız koşullar oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr Demircan, oluşturulan özel ortamlarda Mars'takine benzer meteorolojik olayların gerçekleştirildiğini ve olası bir kolonileşme için simülasyonların yapıldığını anlattı. Demircan'a göre, NASA 50 yıl içinde ay ve Mars'ta yaşam merkezleri kurmaya hazırlanıyor. Sirius UFO Uzay Bilimleri'nin kurucusu Haktan Akdoğan ise Mars'ın dünya dışındaki zeki varlıkların üssü olabileceğini belirterek, NASA'nın bu gezegenle ilgili yaşam varlığına dair delilleri gizlediğini söylüyor. Kızıl gezegende uydu görüntüleriyle keşfedilen dev piramit ve insan yüzünü andıran yapıların doğal oluşumlar olamayacağını söyleyen Akdoğan'a göre, Mars'ta geçmişte zeki varlık ve uygarlıklar yer almış.
VATİKAN DA ARAŞTIRIYOR
Geçen ay içinde Vatikan'da yapılan 30 kadar araştırmacı, astrolog, biyolog ve bilim insanı ile çok sayıda din adamının katıldığı bir toplantıda 4 gün boyunca dünya dışı yaşam tartışıldı. Bilim adamları, birkaç yıl ya da en geç bir insan yaşamı süresi içinde evrende dünya güneş sistemi veya dışında yaşam biçimleri bulunacağını savunarak, "Evren, karbon, su ve enerjiden meydana geliyor ve kozmosta bunlardan çok var" iddiası ortaya atıldı.
RUSYA DA MARS'A GİDECEK
ABD'nin yeni Başkanı Obama tarafından görevlendirilen bağımsız bir komisyon, NASA'nın Ay'a astronot gönderme planlarını incelerken, Mars'a bir gemi göndermenin daha akıllıca olacağı kanaatine vardı. Obama'ya sunulan raporda Ay'ın bir sıçrama taşı olabileceği belirtilirken, Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos'a gidip dönmenin daha ucuza mal olacağını bildirdi. Mars'a insanlı uzay aracı göndermek isteyen ülkelerden biri de Rusya. Nükleer motorla çalışan insanlı uzay gemisi geliştiren Rusya, uzay gemisinin tasarımı 2012'ye kadar tamamlanacağını ve 2019'a kadar 870 milyon TL harcayarak imal edileceğini açıkladı.
Dünya kurtuluşu Mars'ta arıyor
NASA'nın 13 bin yıl önce Mars'tan koparak dünyaya düşen bir göktaşında yeniden yaptığı araştırmada yaşam izlerine rastlandığını açıklaması, Kızıl gezegende koloni kurulması tartışmalarını bir kez daha gündeme taşıdı.2019 yılında Mars'a insan göndermeye hazırlanan ABD Uzay Araştırmaları Ajansı (NASA), Mars keşfi için Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA)