Dünya Kuru Ve Kabuklu Meyve Sektörünün En Büyük Kongresi Londra'da Gerçeklesti

Dünya Kuru Ve Kabuklu Meyve Sektörünün En Büyük Kongresi Londra'da Gerçeklesti

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istisare platformu Uluslararasi Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi, bu yil 40’inci kez 22-24 Mayis’ta Londra’da gerçeklesti.

Uluslararasi Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi, bu yil 40’inci kez düzenlendi.

Londra’da gerçeklesen kongreye katilan ülkeler arasinda, ABD’den sonra 81 temsilci ile en fazla katilim saglayan ülke Türkiye oldu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulunca güçlü bir katilim saglanan kongrede; INC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, INC Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan ve heyet temsilcileri, düzenlenen panellerin yani sira; INC’nin mütevelli heyeti toplantisi, büyükelçiler toplantisi, istatistik komitesi ve sürdürülebilirlik komitesi toplantilarina katilim sagladi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Isik, kongreyi degerlendirerek, “INC Kongresi’nde bu sene üç gün boyunca 65 farkli ülkeden bin 300 kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki sektörün önde gelen liderleri Londra’da bir araya geldi. Üç gün süresince kabuklu ve kuru meyve ürünlerinin rekolte tahminleri, arz, talep ve ticaretiyle ilgili oturumlar düzenlendi.

2023-2024 için dünya kuruyemis üretiminin bir önceki sezona göre yüzde 5 artisla 5,7 milyon ton (çekirdek bazinda, kabuklu Antep fistigi hariç) olacagi tahmin ediliyor. Nihai sonuçlari tahmin etmek için henüz çok erken. Badem, ceviz, kaju, findik ve ceviz mahsullerinin yatay veya önceki sezonun biraz üzerinde kalmasi bekleniyor” dedi.



"Z kusaginin pazar gelisiminin ana itici gücü oldugu da önemli bir gündem maddesiydi"

Baskan Isik, söyle devam etti:

“Antep fistigi ve makademyanin 2022-2023’e göre sirasiyla yüzde 37 ve yüzde 9 artacagi tahmin edilirken, Amazonia (Brezilya) fistigi ve çam fistigi için bu sezon daha düsük mahsuller öngörülüyor. 2023-2024 sezonunda dünya fistik üretiminin 2022-2023’e göre yüzde 4 artisla 51 milyon ton olmasi bekleniyor. Hurma (yüzde 22), kuru erik (yüzde 21) ve kuru incir (yüzde 14) üretiminin artmasi beklendiginden, 2023-2024 küresel kuru meyve üretiminin 2022-2023’e göre yüzde 7 artisla 3,2 milyon ton olacagi tahmin ediliyor. Kongrede yenilikçi ürünlerin önemi ve Z kusaginin pazar gelisiminin ana itici gücü oldugu da önemli bir gündem maddesiydi” diye konustu.

Ürünlere iliskin detayli bilgilerin verildigi ürün oturumlarindan kuru üzüm, erik ve cranberry yuvarlak masa oturumunda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Üyesi Emrah Yasar, çekirdeksiz kuru üzüm ile ilgili açiklamalarda bulunmak üzere yer aldi.

Hurma, kuru kayisi ve kuru incir oturumunun baskanligini Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Üyesi Guillaume Pagy yaparken, ayni oturumda birlik üyesi Ogan Ceryan ve Miray Usta da yer aldi.

Öte yandan Financial Times Is Gelistirme Müdürü ve Yetenek Direktörü Virginia Stagni, isletmelerin hem tüketiciler hem de endüstri profesyonelleri olarak genç nesillerle nasil iliski kurabileceklerini tartisti.

INC Icra Direktörü Goretti Guasch, findik ve kuru meyve endüstrisindeki son gelismelerin ele alindigi bir sunum yapti. Ayrica INC’nin Hindistan’daki Z kusaginin algilari ve tüketim aliskanliklari ile findik ve kuru meyveleri nasil algiladiklarini inceleyen son arastirmasini paylasti. Beslenme arastirmalari seminerinde King’s College London Pediatrik Alerji Profesörü Prof. Gideon Lack, findik alerjilerinin önlenmesine iliskin dönüm noktasi niteligindeki LEAP çalismasini tartisti. Kopenhag Üniversitesinden Doç. Dr. Marta Guasch-Ferré de, findiklarin saglik yararlarini destekleyen bilimsel kanitlari anlatti. Yine Cambridge Üniversitesinden Dr. Rachael Garrett ise sürdürülebilirlik seminerinde, findik ve kuru meyve endüstrisinin halihazirda sürdürülebilir tarim sektörü oldugunu söyledi.

Küresel Kampanya Stratejileri baslikli oturumda, çesitli sektör derneklerini temsil eden konusmacilar, dünyanin farkli yerlerinde kuruyemis ve kuru meyve tüketimini tesvik etmek için girisimlerini sundu. Ayrica INC Kongresi’nde, 43 firmanin ürünlerini sergiledigi ve is baglantilari kurdugu bir sergi alani da olusturuldu. 2024 yili INC Kongresi’nin 8-10 Mayis 2024 tarihlerinde Kanada’nin Vancouver kentinde yapilacagi açiklandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile