Dünya Meteoroloji Örgütü Açiklamasi 'Libya'daki Selde Can Kayiplarinin Çogu Önlenebilirdi'

Dünya Meteoroloji Örgütü Açiklamasi 'Libya'daki Selde Can Kayiplarinin Çogu Önlenebilirdi'

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya’daki sel felaketine yönelik, “Normal çalisan bir meteoroloji servisi olsaydi uyari verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanlarin tahliyesini gerçeklestirebilirdi ve can kayiplarinin çogunu önleyebilirdik. Erken uyari sistemleri mevcut olmadigindan tahliye yapilmadi. Eger tahliyeler yapilmis olsaydi can kaybi çok daha düsük olacakti” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre’de gazetecilere yaptigi açiklamada Libya’da binlerce kisinin ölümüne yol açan sel felaketine degindi. Selin ardindan karsilasilan en büyük zorlugun, yönetimin "normal sekilde islememesi" oldugunu vurgulayan Taalas, “Normal çalisan bir meteoroloji servisi olsaydi uyari verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanlarin tahliyesini gerçeklestirebilirdi ve can kayiplarinin çogunu önleyebilirdik. Su baskini olaylari yasandi. Erken uyari sistemleri mevcut olmadigindan tahliye yapilmadi. Eger tahliyeler yapilmis olsaydi can kaybi çok daha düsük olacakti” ifadelerini kullandi. Taalas ayrica, "Elbette ekonomik kayiplari tamamen önleyemeyiz, ancak uygun hizmetleri saglayarak bu kayiplari da en aza indirebilirdik" dedi.

WMO’nun daha önce ülkedeki meteoroloji sisteminde reform yapilmasina yardimci olmak için Libyali yetkililerle temas halinde oldugunu belirten Taalas, bu çalismalarin güvenlik tehditleri nedeniyle sekteye ugradigini aktardi. Taalas, “Ülkedeki güvenlik durumu çok kötü oldugu için oraya gidip durumu iyilestirmek zor" ifadelerini kullandi.

Libya’nin dogusunu vuran sel felaketinde 6 bin kisi hayatini kaybederken, 10 bin kisi kayboldu. Derna Belediye Baskani Abdulmenam al-Ghaithi bugün yaptigi açiklamada, can kaybinin 18-20 bini bulabilecegini belirtti.



Ülke dogu ve bati olarak ikiye ayrilmis durumda

Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilip öldürülmesinden bu yana dogu ve bati olarak ikiye bölünmüstü. Batida Birlesmis Milletler (BM) tarafindan taninan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doguyu ise “Basbakan” Ossama Hamad yönetiyor. Ülkede iki yönetimin bulunmasi, dogal afetlere hizli ve koordineli bir sekilde müdahale edilmesini zorlastiriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile