Dünya Mirası Listesi'ne katkıda Türkiye ısrarlı

Türkiye, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kültürel varlıklarının sayısı artırmak için yoğun çalışma içerisinde.

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde dokuz kültürel varlığı bulunan Türkiye, listeye yenilerinin eklenmesi için yoğun çaba gösteriyor. Bergama, Saint Pierre Kilisesi, Eşrefoğlu Camisi ve Göbeklitepe arkeolojik alanıyla birlikte geçici listede Türkiye'den 27 kültürel varlık bulunuyor. UNESCO ise seçimini haziranda yapacak

Türkiye, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kültürel varlıklarının sayısı artırmak için yoğun çalışma içerisinde. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Bergama, Hatay'da bulunan Saint Pierre Kilisesi, Konya'da bulunan Eşrefoğlu Camisi ve Şanlıurfa'daki Göbeklitepe arkeolojik alanının geçici listeye girmesi için Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreterliği'ne başvuruda bulundu. Böylece bakanlığın Dünya Mirasının Korunması sözleşmesi çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarla Dünya Mirası Listesi'ne alınacak geçici listede yer alan kültürel varlıklarının sayısı 27'ye ulaştı. Bu 27 kültürel varlık arasında bulunan Afrodisyas Arkeolojik Ören Yeri, Likya Uygarlığı Antik Kentleri, Sagalassos Arkeolojik Ören Yeri, Çatalhöyük Neolotik Ören Yeri ile Perge Arkeolojik Ören Yeri'nin Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın özel bir çalışma içerisinde olduğu biliniyor. UNESCO, 1972'de insanlık için önemli değerler taşıdığı kabul edilen, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen, doğal ve kültürel varlıkları Dünya Mirası Listesi'ne alıyor. 2008 yılı sonu itibariyle, dünya genelinde toplam 878 kültürel ya da doğal varlığın kayıtlı olduğu listede 679 kültürel/arkeolojik sit, 174 doğal sit ve 25 de karma sit alanı bulunuyor. Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'nde dokuz kültürel varlığı bulunuyor. Bu kültürel varlıklar ise şöyle: İstanbul'un tarihi alanları, Kapadokya-Göreme Milli Parkı, Sivas-Divriği Ulu Camii ve Dârüşşifası, Hattuşaş-Boğazköy, Nemrut Dağı, Kanthos-Letoon, Hierapolis- Pamukkale, Safranbolu ve Truva. Geçici listede bulunan 27 kültürel varlığın hangilerinin Dünya Mirası Listesi'ne alınacağına ise 19 - 29 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 'Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı'nda karar verilecek.

UNESCO ÖNÜNDEKİ ZORLU LİSTE

Afrodisyas Arkeolojik Ören Yeri,
Likya Uygarlığı Antik Kentleri,
Sagalassos Arkeolojik Ören Yeri,
Çatalhöyük Neolotik Ören Yeri
Perge Arkeolojik Ören Yeri,
Efes,
Karain Mağarası,
Sümela Meryem Ana Manastırı,
Alahan Manastırı,
Aya Nikola Kilisesi,
Harran ve Şanlıurfa,
Ahlat Mezar Taşları ile Van Urartu ve Osmanlı Kaleleri,
Diyarbakır Kalesi ve Surları,
Denizli'den Doğubayazıt'a Selçuklu Kervansarayları,
Konya-Selçuklu Uygarlığı Başkenti,
Alanya Kalesi ve Tersanesi,
Mardin Kültürel Peyzaj,
Bursa ve Cumalıkızık ile Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşim Yerleri,
Edirne Selimiye Camisi,
Aziz Pavlos (St. Paul) Kilisesi ile Kuyusu ve Çevrelerindeki Tarihi Mahalleler,
İshak Paşa Sarayı,
Kekova-Kaş,
Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile