Dünya Mülteciler Günü

Bulgaristan Mülteciler Ajansının (DAB) Müdürü Nikola Kazakov, "Avrupa'nın sığınmacı akınına maruz kalan en uzun kara sınırı Bulgaristan ile Türkiye arasındadır" dedi.

Başkent Sofya'daki mülteci kamplarını ziyaret eden Kazakov, yılın ilk yarısında ülkeye gelen sığınmacı sayısının 6 bin olduğunu, bu sığınmacıların 2 bin 500'üne "mülteci", 300'üne ise "hümaniter" statü verildiğini duyurdu. Kazakov, ülkesinin Avrupa Birliği'nden sığınmacılar sorunu için 4 milyon avro kaynak aldığını duyurdu.

Bulgaristan Ulusal Radyosu'na (BNR) yaptığı açıklamada ise Kazakov, ülkenin Dünya Mülteciler Günü'nü "karmaşık duygularla karşıladığını" belirterek, "Biz sığınmacıların sorunlarına anlayış gösterip çözüm aramaya çalışıyoruz. Kaderleri bizleri de endişelendirir. Hayatlarının zor olduğunu, savaştan kaçtıklarını, işkence ve zulümlerden kaçtıklarını anlayabiliyoruz" diye konuştu.

Kazakov, aynı zamanda AB'den Bulgaristan'ın barındırma olanaklarının kısıtlı olduğu gerekçesiyle ülkeye ayrılan sığınmacı yollama kotasının düşürülmesinin talep edildiğine işaret etti.

"Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan ile aynı statüde olmak istiyor. Kimse unutmasın ki, Avrupa'nın sığınmacı akınına maruz kalan en uzun kara sınırı Bulgaristan ile Türkiye arasındadır" diyen Kazakov, Bulgaristan'ın durumunun "hassas olduğunu" ve ülkenin büyük bir sığınmacı akının baskısı altına bulunduğunu öne sürdü.

- Kutlamalar

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla ülkedeki 5 sığınmacı kampında sınırlı kutlamalar düzenlenirken başkent Sofya'da faaliyet gösteren İlerleyici ve Açık İletişim Birliği (SPOK) adlı sivil toplum kuruluşu kapılarını sığınmacılara açtı.

Sofya'da yaşayan Suriye ve diğer Arap ülkelerinden çocuk ve gençleri davet eden SPOK'un başkanı Albena Drobaçka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karma gruplarda küçük yaştaki çocuklara "dostluk" konulu bir resim atölyesi düzenlendiğine işaret etti.

Drobaçka, şöyle konuştu:

"Cildimizin rengi, dilimiz, dinimiz, konuşma tarzımız ne olursa olsun hepimiz insanız. Yıllardır Arap kökenli gençler ve çocuklarla birlikte çalışıyoruz. Bugün onlara tekrar 'Bulgaristan'a hoş geldiniz' demek istiyoruz. Renklilik ve çeşitlilik bir halka ancak zenginlik katabilir."

Sığınmacı sayısının 15 bine yakın olduğu tahmin edilen Bulgaristan, bu alandaki karşılaşılan sorunlarını çeşitli forumlarda dile getirerek, Türkiye ile 174 kilometrelik ortak kara sınırının tamamını kapsayacak tel örgüyü inşa ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile