Dünya'nin Kekigini Türkiye Üretiyor

Dünya'nin Kekigini Türkiye Üretiyor

Dünyada en çok talep gören tibbi ve aromatik ürünler arasinda yer alan ve pandemiyle birlikte önemi bir kez daha anlasilan kekigin dünya üretiminin yüzde 80’lik kismini Türkiye karsiliyor.

Pandemi her ne kadar herkesi eve hapsetmis olsa da unutulan veya geri planda kalan bazi konularin tekrar gündeme gelmesine de aracilik ettigini belirten Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Cahit Dogan Yagci, özellikle saglikli yasam için dogal ürünlere olan talebin arttigini, kekigin de bu ürünlerin en basinda geldigine isaret etti.

"Dünya kekik ticaretinin yüzde 80’ini yaparak bu üründe ciddi söz sahibiyiz" tespitinde bulunan Yagci, "Kekik ihracatimiz 2020 yilinda bir önceki yila göre yüzde 13 ‘lük ihracat artisi ile tibbi ve aromatik ürünler arasinda en çok talep gören ürün oldu. Türkiye kekik ihracatindan 60 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Pandeminin etkisiyle dünya genelinde kekige olan talep daha da artti. Kekik ürününde önümüzdeki yillarda yeni üretim alanlarinin devreye girmesiyle birlikte 150 milyon dolarlik ihracat hedefinin yakalanmasinin çok da zor olmadigi degerlendiriyoruz" diye konustu.



Kekik ihracatimizin yüzde 95’ini Ege’den yapiyoruz

Türkiye kekik ihracatinin yaklasik yüzde 95’inin Ege Bölgesi’nden yapildigi bilgisini veren Yagci, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye’de 20 bin tonu asan kekik üretiminin tamamina yakini ihraç edilmektedir. Bu da kekik ürününün önünün açik olduguna isaret etmektedir. Kekik ihracati 2020 yilini pandemi etkisiyle yüzde 13 artisla kapatirken, 2021 yilinin ilk 5 ayinda 4’lük gelisim gösterdi. Arz sorununu çözerek uluslararasi standartlara uygun, sürdürülebilir üretim odakli projeler hazirlanarak Tarim ve Orman Bakanligi, üretici kuruluslari, il tarim müdürlükleri, üniversiteler ve firmalari ortak paydada bulusturarak dogal kekik üretiminin arttirilmasi amaçliyoruz."

Kekik hasadinda yabanci ot karisimini önlememiz sart

Kekik üretim alanlarinin arttirilmasi yaninda hasat sirasinda meydana gelen yabanci ot karisiminin da önüne geçmeyi de amaçladiklarini belirten Yagci, “Kekik çiftçimiz için altin niteliginde, talep yüksek ve arz yetersiz oldugu için ürünün müsteri bulma sorunu yok, üretimi de kolay” dedi.

Kekigin, Denizli’nin Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçeleriyle basta olmak üzere çogunlugu Ege bölgesinde yetistigi bilgisini veren Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Cahit Dogan Yagci sözlerini söyle sürdürdü:

"Kekik, kolay yetismesi, bir kez ekim yapildiktan sonra 7-8 yil boyunca ürün elde edilebilmesi, ürüne talebin yüksek olmasi ve daha karli bir ürün olmasi nedeniyle çiftçinin tercih ettigi ürünlerin basinda yer alarak çiftçinin önemli geçim kaynaklarindan birisi haline geldi. Kekik, yemeklerin yani sira gida ve ilaç sanayiinde ham madde olarak kullaniliyor. Kekigin üretim süreci çiftçinin mart-nisan döneminde kekik tohumlarin topraga atmasiyla basliyor. Üreticinin imece usulüyle temmuz ve agustos aylarinda hasat ettigi kekik, isleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarina sevk ediliyor."

Kekigin Akdeniz mutfagi basta olmak üzere dünya mutfaklarinin vazgeçilmez bir baharati oldugu bilgisini veren Yagci, "Kekik, özellikle et yemeklerinde ve pizzalarda, sos, çorba ve salatalarda kullaniliyor. Alternatif tip uygulamalari dahil olmak üzere, solunum sistemi rahatsizliklarinda, istah açici agri giderici özelliklerinden dolayi sindirim sistemi rahatsizliklarinda kullanilmasinin yani sira, yüksek miktarda fenol içermesi nedeniyle antibakteriyal, antispazmodik ve antiseptik özellikleri de çok önemli. Yöresel adi Bilyeli kekik olan Izmir kekigi yaninda kekik yagi da çok degerli ve tercih ediliyor. Bu çerçevede, ürün çesitlendirilmesi çalismalarina yogunlasmamiz gerekiyor" seklinde konustu.

Kekikten elde edilen dövizin yüzde 100’e yakininin Türkiye’de kaldigini, ithal girdi kullaniminin çok sinirli oldugunun altini çizen Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Cahit Dogan Yagci sözlerini söyle tamamladi:

"Istihdam ve ihracata önemli katki saglayan, kekik ürünü için çiftçilere egitimler verilerek ürünün dogru yöntemlerle üretilmesi, çiftçinin ve ihracatçinin ürettigi ürünlerin niteligini arttirarak ürünün ekonomik degerinin artirilmasini amaçliyoruz. Pandemi öncesinde kekik üretiminin yogun oldugu bölgelerde çiftçilerimize yönelik egitim çalismalari yapilirken, pandeminin etkisiyle 2021 yili için egitim yerine hem kalici olmasi hem de daha fazla çiftçiye ulasabilmek amaciyla tematik bir TV kanali ile is birligi yaparak 3 bölümlük bir video serisi hazirladik. Ege Ihracatçi Birlikleri’nin Youtube kanalindan ulasabilen bu video serisinde hem kekik bitkisi, kekik bitkisinin tariminda dikkate alinmasi gereken dogru uygulamalari anlatarak üretici ile sicak temas sagladik."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile