Dünya Okçuluk Mükemmeliyet Merkezi Açıldı

İsviçre'nin Lozan kentindeki Dünya Okçuluk Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: 'Türkiye olarak mülteci kriziyle uğraşıyoruz ama ülke olarak 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu tesisleri bu insanlarla paylaşmalıyız. Spor bizi bir araya getirmeli. Umarım bu tesis, okçuluğa daha güzel bir gelecek hazırlar' 'Okçuluğu daha farklı bir noktaya taşıyabilecek bir merkez olarak tesis burada inşa edildi. Türkiye'de yaptığımız tesisleşme hamlesinin burada uluslararası arenaya da sıçrandığını görebiliriz. Buradan bizim ülkemizde de kullanacağımız unsurlar olacak' 'Önümüzdeki dönem içinde mülteci kardeşlerimizden uluslararası spor camiasına ve Türkiye'ye birçok branşta kazandıracağımız sporcular olacak'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İsviçre'nin Lozan kentindeki Dünya Okçuluk Mükemmeliyet Merkezi'nin resmi açılış törenine katıldı.

Kılıç ile birlikte açılış törenine Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, IOC Asbaşkanı ve Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Uğur Erdener, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı ve Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle de katıldı.

Okçuların yaptığı atışlarla başlayan törende konuşan Kılıç, 'Bizim tarihimizde ve kültürümüzde okçuluk çok önemli bir yere sahip. Biz, ülke olarak spor tesislerine önemli yatırımlar yapıyoruz. Umarım yakın gelecekte ülkemden daha fazla temsil ve başarı görmeyi umuyorum.' dedi.

Kılıç, ülke olarak milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, 'Türkiye olarak mülteci kriziyle uğraşıyoruz ama ülke olarak 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu tesisleri bu insanlarla paylaşmalıyız. Spor bizi bir araya getirmeli. Umarım bu tesis, okçuluğa daha güzel bir gelecek hazırlar.' temennisinde bulundu.

- 'Okçulukta bir ivmelenmenin içindeyiz'

Açılış sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada Bakan Kılıç, 'Okçuluk kültürümüzden, medeniyetimizden gelen çok ciddi bir branşımız. Geleneksel ve atlı okçuluğumuzla takip ettiğimiz bir branş. Bununla beraber olimpiyatlar ve paralimpik oyunlardaki okçulukla da çok ciddi anlamda bir ivmelenmenin içindeyiz.' diye konuştu.

Dünya Okçuluk Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışı sürecine hem bakanlık hem de ülke olarak destek verdiklerini vurgulayan Kılıç, 'Okçuluğu daha farklı bir noktaya taşıyabilecek bir merkez olarak tesis burada inşa edildi. Türkiye'de yaptığımız tesisleşme hamlesinin burada, uluslararası arenaya da sıçrandığını görebiliriz. Buradan bizim ülkemizde de kullanacağımız unsurlar olacak.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciye kucak açtığının altını çizen Kılıç, şöyle devam etti:

'Ülkemizde Suriye ve Irak'tan gelen 3 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle geçen yaz dönemi içinde IOC ile yaptığımız toplantılar sonrasında 2016'da olimpiyat ve paraolimpik oyunlara mülteci takımı da katıldı. Genç ve çocuk mülteciler için bazı çalışmalar yapıyoruz. Bunu uluslararası partnerlerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda, önümüzdeki dönem içinde mülteci kardeşlerimizden uluslararası spor camiasına ve Türkiye'ye birçok branşta kazandıracağımız sporcular olacak.'

Bazı mülteci sporcuların Türkiye adına da yarışabileceğini ifade eden Akif Çağatay Kılıç, 'Bu merkezde farklı ülkelerden okçular gelip kamp yapabilecek ve mülteciler de burada antrenman yapabilecek. Onlarla ilgili özel programlar da uygulanacak.' bilgisini verdi.

Türkiye'de tesisleşme çalışmaları kapsamında cirit alanları ile beraber diğer spor branşları için de yeni alanlarda oluşturduklarını dile getiren Kılıç, hem geleneksel okçuluk hem de olimpik düzeyde okçuluk için de yeni alanlar oluşturacaklarını sözlerine ekledi.

Bach ise bu tesisin planlandığı şekilde 18 ay gibi kısa bir sürede açılacağına şüpheyle baktığını ama bu hedefin başarıyla gerçekleşmesini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Merkezin 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ifade eden Erdener ise Bach ve Kılıç'a merkezin açılması için verdikleri destekten dolayı şükranlarını sundu.

Lozan'daki tesisin inşasına 17 milyon İsviçre frangı harcandı ve 14 bin metre kare alana sahip.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile