Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Parenteral Drug Association (PDA) ve Tıp Kurumu tarafından ortak düzenlenen, "İlaçta Soğuk Zincir Yönetimi Gezici Eğitimi" 7-12 Haziran tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda çalışmalarına İstanbul'dan başlayan 6 eğitimcinin danışmanlığındaki 24 kişilik bir heyet Balıkesir'e geldi. Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğünü ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü üyeleri çeşitli sağlık ocaklarındaki uygulamaları gözlemlediler.
DÖRT TEKER ÜZERİNDE FAMOSTİK SOĞUK ZİNCİR
Dünya Sağlık Örgütü'nün ilaçta soğuk zincir yönetimiyle alakalı çalışmasıyla ilgili bilgi veren Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), "Dört Teker Üzerinde Farmostik Soğuk Zincir" konusunda kurslar düzenlediğini bildirdi. Balıkesir'in geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün bu kurslarına dahil olduğunu belirten Mehmet çalışkan, "Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen uzmanlar ilimizde çeşitli çalışmalar yapıp deneyimlerini aktarıyorlar. Gördükleri her şeyi sorarak çalışmaları yakından takip ediyorlar. Kendilerini kanıtlayabiliyorlar ise belgelendiriliyorlar. Özellikle aşıların ve birtakım ilaçların üretiminden tüketimine kadar tüm safhalar konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu yıl İstanbul'dan başladı, Bursa'ya geçtiler. Şimdi Balıkesir'deler, buradan İzmir'e geçecekler ve çalışmalarını tamamlayacaklar. Geçen yılki gözlemlerinin sonuçlarını bizlerle paylaştılar, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı tüm çalışmalar bize mail yoluyla geliyor. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak bunları değerlendirerek birçok çalışmaya imza atıyoruz. Ekibin başında Cenevre'de gelen Ümit Kartoğlu isimli Türk uzman var, kendisi benim arkadaşımdır. Diğer gelenler her sene değişiyor. Yaptıkları gözlem ve çalışmaların neticesini en sonunda Dünya Sağlık Örgütü'ne sunuyorlar" dedi.
Balıkesir Valiliğini ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü heyetindeki uzmanlar Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan ile görüştüler. Özmerkez Karesi Salonu'ndaki kabulde İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan ve yardımcıları da hazır bulundu. Çalışkan, "Bütün dünya çapındaki çalışmaların bizlerle beraber yürütülmesinden çok büyük haz duyuyoruz. Bundan sonra da geçen seneki arkadaşlarımızla olduğu gibi sizlerle teması kesmeden devam etmeyi düşünüyoruz" diyerek konuklara çalışmalarında başarı diledi. DSÖ heyetinin başındaki 6 danışmandan biri olan ve Dünya Sağlık Örgütü'ne Cenevre'den katılan ekip sorumlusu Ümit Kartoğlu da yapılan çalışmalarla alakalı kısa bilgi verdi. Kartoğlu, "Gideceğimiz sağlık ocaklarından biri Nusret Fişek ödülünü kazanmıştır. Nusret Fişek Türkiye'de halk sağlığını yerleştiren kişi, 1961 yılında. Onun anısına bu ödül verilmektedir. Halk sağlığı kurulmadan 17 yıl önceydi. Bu ödülü almak çok büyük bir onur. Burada ben ve İl Sağlık Müdürü Doktor Çalışkan ikimiz de Profesör Fişek'in öğrencileriyiz. Dünya Sağlık Örgütü bu eğitimi Georg'un geldiği kuruluş ile ortak düzenliyor. Georg da kursa gözlemci olarak katılıyor. Soğuk zincirde değişik kademeler var, üretici, ana depolar, ara depolar, hastaneler gibi yerler. Bizim bugün bakacağımız gibi sağlık ocağı düzeyinde. Hepsinde farklı komplekslerle bu soğuk zincir işliyor. Sağlık ocağı bunun en ucunda. Grubun yaptığı soğuk zincirle ilgili çalışmaları inceleyip gözlemlemek. Bu bir denetim değil. Bir sonraki ile giderken yolda verdiğimiz molada ortamı sınıf haline getirip gözlemleri aktarıyoruz. Ortak bir öğrenme süreci yaşanıyor. Örneğin Brezillya'dan gelen kendi ülkesindeki uygulamayı anlatıp hem teknik hem diğer açılardan karşılaştırmalar yapılıyor. Tüm çalışmalarda o aşının doğru, en üst düzeydeki etkinliğiyle insanlara ulaşması için yapılan tüm çalışmaları farklı açılardan ele alıyoruz. Çünkü herkesin çok büyük bir deneyimi var, ortaya çok zengin bir tartışma çıkıyor. Yapılan o çalışmayı, değerlendirmeyi yetkili yerlere gönderiyoruz. O yaptığımız tartışmanın bir çeşit sonucunu burasıyla da paylaşıyoruz" dedi.
Balıkesir'deki kursun gözlemcisi olan PDA yani Parenteral Drug Association Avrupa ikinci başkanı Georg Roessling (Parenteral İleç Birliği, parenteral iğne, enjeksiyon yoluyla verilen ilaçlarla ilgili bilimsel bir kuruluş), Georg Roessling, PDA'nın kar dışı, kesinlikle kar yapmayan bir kuruluş olduğunu belirtti. Ankara'da Sağlık Bakanlığı ile gerekli irtibatı kurduklarını ve çalışmalarını bu kapsamda gerçekleştirdiklerini söyleyen Georg Roessling, vali yardımcısı Ayhan Çiftarslan ve İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan'ın gösterdiği konukseverliktençok etkilendiğini belirterek teşekkür etti.
Dünya Sağlık Örgütü heyeti, Ümit Kartoğlu (Cenevre), Rafik Bishara (ABD), Kevin O'Donnell (ABD), Sarah Skuce (Kanada), Andrew Garnett (İngiltere) ve Jim Vesper (ABD) isimli uluslar arası düzeyde tanınmış soğuk zincir uzmanı 6 eğitici danışmanlığında çalışmalarını gerçekleştiriyor. Balıkesir'deki soğuk zincir yönetimi eğitimiyle alakalı kurs çalışmasına Panama (UNICEF), Küba, Taylan, Mısır, Dünya Gıda Örgütü WFP, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İtalya, Brezilya, Hindistan, Hollanda, Fransa'dan ve Türkiye'den toplam 24 kişi katılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nden Balıkesir'e Ziyaret
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Parenteral Drug Association (PDA) ve Tıp Kurumu tarafından ortak düzenlenen, "İlaçta Soğuk Zincir Yönetimi Gezici Eğitimi" 7-12 Haziran tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleştiriliyor