Dünya Sağlık Örgütü'nün Somali'de yıllardır yapamadığını Türk doktorlar 1 haftada başardı

Kurban Bayramı'nda tüm dünyaya bağışlarını ulaştıran ve dünyanın çeşitli yerlerinde açtığı eğitim kurumlarıyla Türk civanmertliğini hissettiren Türk h

Kurban Bayramı'nda tüm dünyaya bağışlarını ulaştıran ve dünyanın çeşitli yerlerinde açtığı eğitim kurumlarıyla Türk civanmertliğini hissettiren Türk halkı, hayırseverliğini sağlık sektöründe de gösteriyor. Daha önce Afganistan, Etiyopya ve Haiti gibi dünyanın çeşitli ülkelerine yardım elini uzatan Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER), son olarak Somali'de yardım çalışmalarında bulundu. Kurban Bayramı'ndan önce ÜHDER organizasyonuyla Somali'nin Puntland eyaletindeki Galkayo, Garowe ve Gardo kentlerinde sağlık taraması yapan yaklaşık 20 doktor, 10 binden fazla hastayı muayene etti, binin üzerinde de operasyon yaptı. Doktorları makamında kabul eden Puntland eyaleti Başkanı Mahmoud Farole'nin "20 yıldır Puntland'a yardım eden ilk sivil kuruluşsunuz" diye övdüğü organizasyonun ne kadar verimli geçtiğini ise eyalet sağlık bakanı ise şöyle özetledi: "Dünya Sağlık Örgütü'nün yıllardır yapamadığını 1 haftada başardınız."

ÜHDER'in organize ettiği ve Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) destek verdiği Türk doktorlar, Kurban Bayramı'ndan önceki 10 gün boyunca Somali'nin Puntland eyaletinde sağlık taraması gerçekleştirdi. 22 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında Somali'de kalan doktorlar, Galkayo, Garowe ve Gardo kentlerinde hem sağlık taraması yaptı hem de ileriye dönük ve kalıcı olarak ne tür yardımlar yapılabileceğine dair incelemelerde bulundu.

Doktorlar sağlık taramasına ilk olarak ülkenin Galkayo şehrinden başladı. Burada 4 gün kalan doktorlar, sağlık koşullarının diğer kentlere nazaran daha kötü olduğu şehirde birçok yaraya çare oldu. Zor şartlara rağmen çok sayıda ameliyat gerçekleştiren doktorlar, birçok kişinin de hayatını kurtardı.

Türk doktor ekibi ardından Puntland eyaleti başkenti Garowe'ye geçti. Burada Eyalet Başkanı Abdirrahman Mahmoud Farole tarafından kabul edilen doktorlar, ayrıca sağlık bakanlığını da ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

20 YILDIR GELEN İLK YARDIM KURULUŞU

Türk doktorları öğle yemeğinde ağırlayan Eyalet Başkanı Farole, yaptıkları çalışmalardan övgüyle bahsetti. Son 20 yıl içerisinde ilk kez bir yardım kuruluşunun bölgeye gelerek çalışmalarda bulunduğunu belirten Eyalet Başkanı, bunun Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Görüşmede eyalet başkanına ÜHDER Başkanı Özdal Etlik ve Somali'nin İstanbul Fahri Konsolosu Sermet Çetin tarafından bir plaket takdim edildi.

Ertesi gün de Fahri Konsolos Sermet Çetin, ÜHDER Genel Sekreteri Metin Topkaraoğlu Eyalet Başkanı'nı makamında ziyaret etti. Burada yapılan görüşmede Eyalet Başkanı Farole, ÜHDER'in 20 yıl içerisinde bölgelerine gelerek yardım çalışmaları yapan ilk yardım kuruluşu olduğunu vurguladı

Garowe'deki çalışmalarının ardından Gardo kentine geçen doktorlar, burada da 3 gün boyunca sağlık taraması yaptı. Doktorlar ardından 3 gün boyunca sağlık taraması yaptıkları Gardo kentine geçti.

Doktorlar, son olarak ise Somali'nin en büyük kıyı kentlerinden olan Bosaso'ya geçerek, buradaki sağlık kuruluşlarını inceledi. İlk olarak Doğu Afrika Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret eden Türk ekibi, daha sonra Bosaso Genel Hastanesi'ni gezdi. Doktorların Somali'deki son akşamlarında bir akşam yemeği organize eden Puntland Sağlık Bakanı Ali Abdallah Warsame, yaptıkları çalışmalardan övgüyle bahsetti. Warsame ayrıca ekipte yer alan doktorlara birer teşekkür belgesi verdi.

Özellikle Türk ekibinde yer alan medikal teknisyen Erkan Uysal'a birçok kez teşekkür eden Warsame, "Senin yaptığını Dünya Sağlık Örgütü, 5 yıldır yapamadı." dedi. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hastaneye verilen; ancak kullanacak kimse olmadığı için depoda çürümeye terk edilen bir diş ünitesi, medikal teknisyen Erkan Uysal tarafından depoda bulunarak çalışır hale getirilmişti. Ardından depoda daha fazla arama yapan Uysal, başta DSÖ olmak üzere bazı yardım kuruluşları tarafından Somali'ye bağışlanmış; ancak nasıl kurulacağı bilinmediğinden ya da kullanacak kişi olmadığından dolayı depoya kaldırılmış birçok yeni malzeme bulmuştu. Uysal, eksik parçalarına rağmen bu aletlerin büyük kısmını çalışır hale getirmişti.

Türk doktorlar, Bosaso'da bir gece kaldıktan sonra yaklaşık 50 saat süren bir yolculuğun ardından Türkiye'ye döndü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile