Dünya Seyahat Ve Turizm Gelismislik Endeksi'nde Türkiye 4 Sira Birden Yükseldi

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) Seyahat ve Turizm Gelismislik Endeksi’nde Türkiye 4 sira birden yükseldi.

Küresel salgin nedeniyle en son 2019 yilinda yayimlanan endekste 49’uncu sirada yer alan Türkiye, 2022 yilinda 45’inci sirada yer aldi. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, uluslararasi turizm ve seyahat örgütlerinin paydasliginda olusturulan endeksteki yükselise iliskin yaptigi degerlendirmede raporun Türkiye’nin turizm alaninda rekabet gücünü artirmaya devam ettigini ve turizmdeki nihai hedefi olan yüksek gelir, rekabetçi ve sürdürülebilir kalkinma hedeflerine ulasma çabasini gösterdigini dile getirdi. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafindan 2007 yilindan beri Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), Birlesmis Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi (IATA) gibi örgütlerin hazirladigi çalismanin Seyahat ve Turizm Rekabetçilik Endeksi adiyla 2007-2019 yillari arasinda iki yilda bir yayimlandigini hatirlatan Bakan Ersoy, sunlari söyledi:

“2019 yilina kadar Seyahat ve Turizm Rekabetçilik Endeksi adiyla yayinlanan endeks, 2020 yilinda küresel korona virüs salgini nedeniyle sonlandirildi. Dünya Ekonomik Forumu, 2022 yilinda yeni veri setleri, kaynaklari ve yeni bir metodoloji ile tamamen yeni bir endeks çalismasi yayimlama karari aldi. Bu süreçte endeks yapisinda köklü bir degisiklige gidildi ve sürdürülebilirlik önemli bir pay kazandi. Seyahat ve Turizm Gelismislik Endeksi olarak adi degistirilen endeksin sonuçlari 24 Mayis 2022 tarihinde Davos’ta açiklandi. Buna göre Türkiye, yapilan yeni endeksteki veriler isiginda 2019 yilinda 49’uncu sirada yer alirken, 2021 endeksinde 45’inci siraya yükseldi.”

“Yükselis ortak çalismasin sonucu”

Endeks sonuçlarinin açiklandigi raporun 117 ülkeyi 17 farkli baslikta siralayarak, seyahat ve turizm sektörü araciligiyla ülkelerin sürdürülebilir kalkinmasina ve dolayisiyla rekabet gücüne katkida bulunan faktörleri ortaya koyduguna dikkati çeken Bakan Ersoy, söyle devam etti:

“2020 ve 2021 yillari arasinda Bakanligimizin yani sira Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi’nin koordinasyonunda aralarinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanliginin bulundugu toplam 15 kurum ile yürütülen yogun çalismalar sonucu Seyahat ve Turizm Gelismislik Endeksi kapsamindaki göstergelerden 50’sinde iyilesme saglandi. Türkiye en iyi derecelerini kültürel varliklar, fiyat rekabetçiligi, havayolu ulasim altyapisi alanlarinda gösterirken, UNESCO tescilli varliklarin sayisindaki artis ve verilerdeki güncelleme sayesinde kültürel varliklar dünya siralamasinda 13’üncü sirada yer aldi.”

“Türkiye’nin hedeflerine ulasma çabasinin göstergesi”

Bakan Ersoy, basarili sonuçlar elde ettikleri endeksin Türkiye’nin uluslararasi rekabetteki yükselisini ve sürdürülebilir turizm politikalarinin olumlu sonuçlarini da ortaya koymaya basladigini vurgulayarak, “Bu rapor, Türkiye’nin turizm alaninda rekabet gücünü artirmaya devam ettigini ve turizmdeki nihai hedefi olan yüksek gelir, rekabetçi ve sürdürülebilir kalkinma hedeflerine ulasma çabasini göstermektedir” dedi.

Gelecek yillarda da konu özelinde çalismalarini sürdüreceklerini kaydeden Bakan Ersoy, uluslararasi kuruluslar ve paydaslarla yaptiklari ortak projelerle bu endekse dogrudan ve dolayli olarak yansiyacak katkilara destek olmayi sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye’nin uluslararasi endekslerde daha yüksek seviyelere ulasacagina isaret eden Bakan Ersoy, “Umuyorum ki Türkiye, yogun ve sistemli çalismasiyla bu ve bunun gibi uluslararasi endekslerde hak ettigi daha yüksek seviyelere çok hizli bir sekilde kavusacaktir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile