Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Bahadır Özdemir, "Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürerler" dedi.

Özdemir, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık ve halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Sigaranın içerdiği maddelerden dolayı insan sağlığını ciddi anlamda bozduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
"Sigara dumanı içinde siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, ve aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunur ve bu kanserojen maddeler hızla dolaşıma karışır ve kanserler başta olmak üzere kalp damar ve solunum yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığa neden olur. Uzun süre sigara kullanan iki kişiden birinin sigara kullanımı nedeniyle erken öldüğünü, bu kişilerin yarısının hayatını orta yaştayken kaybettiği bilinen bir şeydir. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar."
Sigaranın insan ömrünün kısalmasına da etki ettiğini ileri süren Özdemir, "İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakikasını kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürerler" ifadesini kullandı.
Özdemir, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezince (KETEM) sigarayla mücadeleyle ilgili çeşitli çalışmaların yapıldığını dile getirerek, sigara kullananların bir an önce sigarayı bırakmak için ilk adımlarını atması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile