Türkiye Kamu-Sen‘e bağlı Türk Enerji-Sen Orta Karadeniz Şubesi ile KESK‘e bağlı ESM Sendikası Samsun Şubesi üyeleri, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak pankart açtı. "Dünya Su Günü" dolayısıyla eylem yapan kamu çalışanları, DSİ çalışanlarının problemlerine çözüm bulunmasını istedi.
Türk Enerji-Sen Orta Karadeniz Şube Başkanı Şuayip Deniz Demir, yaptığı basın açıklamasında, DSİ çalışanlarının 57 yıldır Türkiye‘nin su kaynaklarını tarımsal sulama, içme suyu, sel-taşkın koruma ve enerji yapıları inşa ederek değerlendirdiğini söyledi. Demir, "Bugün DSİ‘li memurlar pek çok kurum çalışanlarından daha düşük maaş almaktadır. DSİ‘de idari personel açlık sınırında ücret alırken, teknik personel ise yoksulluk sınırının çok aşağısında ücret almaktadır" dedi.
Dünya Su Günü dolayısıyla sloganlarının "Küresel sermaye elini suyumuzdan çek" olduğunu vurgulayan Demir, "Bizim su kaynaklarımıza sahip çıkacak, etkin ve verimli kullanacak güçlü bir devlet kurumuna, DSİ‘ye ihtiyaç vardır. Dünya Su Günü zengin kartellerin, uluslararası güçlerin bayramı değil, su için çalışanların günü olmalıdır. Buradan, DSİ çalışanlarını sefalet ücretine mahkum eden zihniyeti kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
ESM Sendikası Samsun Şube Sekreteri Tacettin Aydın ise, istatistiklere göre dünya nüfusunun yüzde 12‘sinin suyun yüzde 85‘ini tükettiğini açıkladı. Aydın, "Suyun büyük bir bölümünün kutuplarda ve yer altında bulunması nedeniyle içilebilir kaynaklar çok azdır. Az olan içilebilir suyun paylaşımında da eşiksizlikler, adaletsizlikler vardır. İstatistiklere göre dünya nüfusunun yüzde 12‘si suyun yüzde 85‘ini tüketmektedir. Bu eşitsizlik dünya ekonomik kaynaklarının paylaşımındaki eşitsizliklere paralellik
göstermektedir. Bu nedenle milyonlarca insan su kaynaklarından yararlanamamakta ve susuzluktan ölmektedir. Su paylaşımındaki adaletsizlik, dünyada çıkabilecek yeni savaşların esas nedenleri olarak gösterilmektedir" şeklinde konuştu.
DSİ Kuruluş Kanunu‘nda "Ülkemizin tüm su kaynaklarının geliştirilmesinden sorumlu ana yatırımcı kuruluştur" yazdığını ifade eden Aydın, "Ancak DSİ bugün tarımsal sulama işlerinden (yatırım projeleri hariç) bütünüyle çekilmiştir" açıklamasını yaptı.
Aydın, DSİ personelinin ücretlerinin günlük yaşam şartlarına göre ve diğer kamu kurumlarında emsal şartlarda çalışan personelin durumuna göre daha geri durumda olduğunu sözlerine ekledi.
DSİ çalışanları, basın açıklamasının ardından dağıldı.
Dünya Su Günü
"Dünya Su Günü" dolayısıyla basın açıklaması yapan DSİ çalışanları, dünya nüfusunun yüzde 12‘sinin suyun yüzde 85‘ini tükettiğine dikkat çekerek, "Küresel sermaye elini suyumuzdan çek" dedi.