Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda, suyun insan hayatı için önemi vurgulanırken, su kaynaklarının bilinçsizce tüketildiği takdirde dünyayı çok yakın bir gelecekte büyük bir tehlikenin beklediği belirtildi.
Toplantıda konuşan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, içme suyu ihtiyacının zamanı gelecek petrolden bile daha değerli olacağını söyledi. İçme suyu ihtiyacının bölgemiz, ülkemiz ve insanlık için ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini kaydeden Vali Kızılcık "Çocukluğumuzdan itibaren söylenen 'Zamanı gelecek su petrolden daha değerli olacak' sözünün öngörüsünün son dönemlerde ne anlama geldiğini daha iyi idrak edebilme daha iyi anlayabilme imkanını yakalamış bulunmaktayız. Hem ülkemizde hem de dünyamızda çevreye olan duyarlılığın artarak devam etmesi için Dünya Su Günü gibi çeşitli etkinliklerin bu alandaki duyarlılığın oluşması farkındalığın oluşması ve neticede kıt olan kaynaklarımızın en etkin olarak kullanılabilmesi için son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kültürümüzde içmek için su ikram edildiğinde "Su gibi aziz ol" deyiminin kullanıldığını hatırlatan Vali Kızılcık "Suyun insanlık için, insanlığın sağlığı için ne kadar önemli olduğunu geçmiş nesillerden bu yana çok önemli bir değer olduğunu ve kültürümüzde yer ettiğini çok iyi biliyoruz. Susuz hayat olmaz, bunu hepimiz çok iyi bildiğimiz için özellikle içilebilir suların muhafazası için çok ciddi tedbirler alınmaktadır. Şehirlerimizin ve köylerimizin içme suyunun temin edildiği kaynakların etrafı ciddi koruma tedbirleri ile koruma altına alınmakta ve böylece hem mevcut nesillerimizin hem de gelecek nesillerimizin içilebilir ve kaliteli su kaynağına sahip olabilmeleri için biz de devlet ve yönetimler olarak sorumluluğumuz yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
DSİ 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır ise su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve mevcut suyun her damlasının bilinçli kullanılmasının insanlık için zaruri olduğunu belirtti. Çıtır, Bölge Müdürlüğünce yürütülen Trabzon içme suyu çalışmaları kapsamında Atasu Barajı'nın inşa edilmesiyle şehrin 2056 yılına kadar içme ve kullanma suyu temin edilmiş olunacağını ifade ederek şunları söyledi:
"Yine bölgemizce yürütülen taşkın koruma faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 402 adet taşkın koruma projesi bitirilmiş olup bu çalışmalar neticesinde 407 adet yerleşim yeri ve 12 bin 068 hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Bölge sulama faaliyetleri kapsamında ise bugüne kadar 15 bin 199 hektar alan sulu tarıma açılmıştır. Bölgemiz HES potansiyelinin değerlendirilebilmesi için 4 bin 628 sayılı Elektrik Piyasası kanunu (EPK) kapsamında 338 adet HES müracaatı yapılmış olup bu HES'lerin üretecekleri enerji toplam 14792 GWh saat olarak planlanmaktadır."
Ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın her yerinde kullanılabilir tatlı suların çok büyük bir bölümünün sulama maksadıyla tarımda kullanıldığına dikkati çeken Çıtır, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Özellikle içme kullanma ve sanayi suyu ile turizm sektöründeki artan su taleplerinin karşılanabilmesi için sulamada kullanılan su miktarının azaltılması bir mecburiyet haline gelmektedir. Bu sebeple Genel Müdürlüğümüz 2003 yılından bu yana, sulama şebekelerini, yağmurlama ve damla sulamaya imkan sağlayan basınçlı sorulu sulama sistemi olarak yapmaktadır. Böylece önemli bir miktar su tasarrufu sağlanmış olacaktır. Yıllık ortalama yağışı 250 mm ile 2 bin 500 mm olan ülkemizin her yerinde, vatandaşlarımızın su ihtiyacının karşılanması ve su ile gelebilecek felaketlerden korunması için DSİ Genel Müdürlüğü bütün gücüyle çalışmalarına şevk ve heyecanla devam etmektedir. Dünyada her geçen gün artan temiz su ihtiyacının karşılanması, bu yüzyılda ve gelecekte insan hayatının devamı için tüm toplum bilinçlenmeli ve herkes bu hususta hassasiyet göstermelidir."
Konuşmaların ardından etkinlik çerçevesince kompozisyon ve şiir dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.
Dünya Su Günü Toplantısı
Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda, suyun insan hayatı için önemi vurgulanırken, su kaynaklarının bilinçsizce tüketildiği takdirde dünyayı çok yakın bir gelecekte büyük bir tehlikenin beklediği belirtildi