Dünya Turizm Forumu Bodrum'da Basladi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan:'Türkiye 40 yil önce baslayan turizm serüveninde büyük basarilara imza atti. 2019'da dünyada en fazla yabanci turist kabul eden 6. ülke oldu. 35 milyar dolarlik bir turizm geliri elde eden bir ülke oldu' 'Ülkemiz barindirdigi turizm potansiyeliyle önümüzdeki yillarda çok daha büyük gelismelere ve dünyanin en önemli turizm ülkelerinden birisi olmaya aday' Eski Ingiltere Basbakani Tony Blair: 'Asiya ulasmada küresel adaletin saglanmasi ve zengin ülkelerin bu noktada aktif rol almasi gerekiyor'

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan, Türkiye'nin 40 yil önce baslayan turizm serüveninde büyük basarilara imza atildigini belirterek, "2019'da dünyada en fazla yabanci turist kabul eden 6. ülke oldu. 35 milyar dolarlik bir turizm geliri elde eden bir ülke oldu." dedi.

Alpaslan, Bodrum Belediyesinin ev sahipliginde Kültür ve Turizm Bakanligi katkilariyla gerçeklestirilen Dünya Turizm Formunun açilisinda, turizmin birçok sektörü ekonomik anlamda etkiledigini ve çok önemli oldugunu söyledi.

Salginin dünyada tüm sektörleri etkiledigi gibi Türkiye'de de turizmi etkiledigini belirten Alpaslan, "Türkiye, 40 yil önce baslayan turizm serüveninde büyük basarilara imza atti. 2019'da dünyada en fazla yabanci turist kabul eden 6. ülke oldu. 35 milyar dolarlik bir turizm geliri elde eden bir ülke oldu." diye konustu.

Alpaslan, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz, barindirdigi turizm potansiyeliyle önümüzdeki yillarda çok daha büyük gelismelere ve dünyanin en önemli turizm ülkelerinden birisi olmaya aday. TBMM'nin onayiyla Türkiye Turizm Gelistirme Ajansi kuruldu. Bakanlik ile sektörü bir araya getiren ajans, turizm sektöründen elde ettigi gelirlerden aldigi payla Türkiye'nin turizm degerlerini tanitma odakli kurulan bir kurum. Biz ülke olarak bu salgindan en az düzeyde etkilenmek için çaba gösterdik. Turizm sektörünün gördügü zarari en aza indirmek için devletimizin imkanlari ölçüsünde destek paketleri açiklandi. Yasanan süreçte dünyaya da örnek olabilecek Güvenli Turizm Sertifika Programi hayata geçirildi."

- "Salgin sonrasi turizm bambaska boyutlarda gelismeye devam edecek"

Türkiye'ye gelen yerli ve yabanci turistlerin tatillerini güvenli ve huzurlu sekilde geçirmesi için alinmasi gereken tüm tedbirlerin, uluslararasi akredite kuruluslarinin denetiminde ve sertifika programi çerçevesinde alinmasini sagladiklarini vurgulayan Alpaslan, söyle devam etti:

"Güvenli Turizm Sertifikasinin konaklama tesislerinde zorunlu kilarak havalimanlarindan seyahat acentalarina kadar uygulamaya geçirdik. Bugün itibariyla 10 binin üzerinde sertifikali turizm alani 5 binin üzerinde otelimiz sertifika almis durumda. 30 oda üzerindeki tüm otellere bunu zorunlu kildik. Turizm tesvik yasasiyla bunu kalici hale getirmek istiyoruz. Salgin sonrasinda turizm bambaska boyutlarda geliserek devam edecek. Salginin belirli düzeye inmesiyle, turizm hareketliligini yogun sekilde devam edecegini düsünüyorum."

Turizm yatirimlarinin sürdürülebilir ve çevreye duyarli olmasi gerektigini anlatan Alpaslan, bunun için de bilinçlendirme çalismasi yaptiklarini dile getirdi.

- Tony Blair'den asi vurgusu

Açilisa video konferans yoluyla katilan eski Ingiltere Basbakani Tony Blair, turizmin salgindan en çok etkilenen sektör oldugunu bildirdi.

Tüm dünya gibi turizm sektörünün de en önemli çikis yolunun asilanma oranlarinin küresel ölçekte artmasindan geçtigine isaret eden Blair, test ve asi durumunu gösteren seyahat karti konusunda ortak kurallar üzerinde anlasilmasinin önemli olduguna dikkati çekti.

Turizmin yeniden baslamasi için sektör çalisanlarina yapilan asilarin dogrulanabilecegi bir sisteme ihtiyaç oldugunu belirten Blair, sunlari kaydetti:

"Asiya ulasmada küresel adaletin saglanmasi ve zengin ülkelerin bu noktada aktif rol almasi gerekiyor. G7, G20 ve BM gibi uluslararasi örgütlerin asi dagitiminda adaletin saglanmasini öncelik görmesi halinde 2022 sonuna kadar küresel nüfusun asilarinin tamamlanabilir. Turizmdeki kan kaybinin sürmesi sonucu sikintilar henüz sonlanmadi. Turizm ticaretindeki düsüsün bir sonucu olarak dünya çapinda 100 milyon dolayinda kisi çalisan isini kaybetme riski altinda. Sektörün yeniden açilmasi acil bir öncelik. Turizm sektörü için neler yapilmasi gerektigini ele almanin tam zamani."

- "Insallah salgini asiyla birlikte asmayi umut ediyoruz"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kusoglu da salginin turizme önemli bir sekte vurduguna dikkati çekti.

Yeni dönemin bazi sikintilara gebe oldugunu anlatan Kusoglu, "Insallah salgini asiyla birlikte asmayi umut ediyoruz. Salgin sonrasi hiçbir sey eskisi gibi olmayacak. Uluslararasi toplumun bu alanda makul davranmasini umut ediyorum. Türkiye'de 1980'den sonra önemli basarilar yakalandi. Genel olarak baktigimizda Türkiye turizmde iyidir ve özellikle son yillardas iyi bir mesafe de kaydetmektedir." diye konustu.

Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras da Bodrum'un da içinde yer aldigi Mugla'nin karakteristik özellikleriyle yerli ve yabanci turistler için cazibesini artirdigina isaret ederek,"Salginla birlikte Bodrum'da ve dünyanin her yerinde yaz kis turizmi canlanmis durumdadir. Amacimiz, Bodrum'da 12 ay turizmi canli tutmak." dedi.

Kovid-19'un turizme etkileri, sektördeki yerel ve küresel gelismeler ve Bodrum'un turizmdeki hedeflerinin ele alindigi toplanti yarin sona erecek.

Açilisa Mugla Valisi Orhan Tavli, AK Parti Mugla milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir ile CHP Mugla Milletvekili Süleyman Girgin, Dünya Turizm Forumu Genel Sekreteri Taleb Rifai, Rusya-Türkiye Is Konseyi Baskani Ahmet Palankoyev, Türkiye Turizm Gelistirme ve Tanitim Ajansi Genel Müdür Yardimcisi Elif Balci Fisunoglu, Avrupa Parlamentosu Seyahat ve Ulastirma Komisyonu üyeleri, Çad, Nijer, Gabon, Malawi, Gine ve Kongo turizm bakanlari ile çok sayida turizmci katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile