Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Üniversiteler Birliği ve Türkiye Bilimler Akademisi iş birliğinde düzenlediği organizasyonda ilk gün yapılan açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar küreselleşme ve üniversiteler arasındaki ilişki hakkında görüşlerini açıkladı. Dünya Üniversiteler Kongresi'nin davetli konuşmacıları Winfried Bohm, Nevzat Yalçıntaş, Garik Gutman, Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle ve Üstün Ergüder, küresel sorunlara ilişkin
bildiriler sundu.
Winfried Bohm, yaptığı sunumda küreselleşme çağında üniversite yapısında meydana gelen değişimlere ilişkin çeşitli bilgiler verdi. Üniversitenin günümüzde yaşanan değişimler karşısındaki sorumlulukları da sunumda ele alındı.
Nevzat Yalçıntaş ise üniversitelerin eğitimin tarihi, akademinin, akademi hocalarının tarihteki önemli rolü, ÇOMÜ'nün kuruluş süreci, küreselleşme ve üniversiteler arasındaki ilişki, küresel sorunlara ilişkinin üniversitenin misyonlarının neler olması gerektiği konularına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) görev yapan Garik Gutman ise küresel iklim değişiklikleri ve üniversitenin rolü hakkında bilgi verdi. Üniversitelerin küresel sorunların çözümüne yönelik sosyal ve fiziksel araştırmalara ağırlık vermesi gerektiğini dile getiren Garik Gutman, kongrenin bu anlamda önemli bir rol oynayacağını düşündüğünü bildirdi.
Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle ise Türkiye ve Avustralya üniversiteleri arasındaki bağlardan bahsettiği konuşmasında Dünya Üniversiteler Kongresi'ne Avustralya'nın yedi farklı üniversitesinden katılım olduğunu bildirdi.
Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir başkanlığında ÇOMÜ ile çeşitli iş birliği anlaşmaları yaptıklarını dile getiren Büyükelçi Doyle, ortak tarih ve arkeoloji araştırmalarına yönelik ÇOMÜ ile çok olumlu ilişkiler kurduklarını da söyledi.
Üstün Ergüder ise akademik özgürlük ve kurumsal bağlılık konularını ele aldı. Üniversiteleri diğer kurumlardan ayıran özel durumun onların bilgiyi arayan kurumlar olmasında yattığını belirten Ergüder, bilginin kullanımında akademik özgürlüğün de çok önemli olduğunu ifade etti.
Dünya çapında tanınmış 210 yabancı ve 57 Türk olmak üzere toplam 267 üniversiteden bin 200 konuğun katıldığı kongre, 24 Ekim 2010 Pazar günü yeniden yapılandırma bildirgesinin okunması ile sona erecek.
Dünya Üniversiteler Kongresi Devam Ediyor
Dünyada ve Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Dünya Üniversiteler Kongresi", 267 üniversiteden 2 bin konuğun katılımı ile Çanakkale'de devam ediyor.