Dünya Üniversiteler Kongresi, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın katılımıyla başladı

Tarihi günlerinden birisini yaşayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)'nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Üniversiteler Kongresi, Ulaştırma

Tarihi günlerinden birisini yaşayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)'nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Üniversiteler Kongresi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanısıra yurt içi ve dışından bilimadamlarının katılımıyla başladı. ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki Troya Kültür Merkezi'nde yapılan kongre için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TAS) işbirliğiyle 3,5 yıl hazırlık yapıldı. Dünya genelindeki 267 üniversiteden 2 bin kişinin katılımıyla 4 gün sürecek kongrenin açılış töreninde KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ambargo sıkıntısıyla ilgili yardım istedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın telekonferansla katıldığı etkinlikte bağlantı arızası yaşandı.

Açılış konuşmasında teknik aksiliklere atıfta bulunan Bakan Yıldırım, "Bu tür organizasyonlarda ufak tefek aksaklıklar olabilir, normaldir. Bu etkinliğin Çanakkale gibi bir yerde yapılması da çok önemli. Bizim de bakan olarak burada olmamız, verdiğimiz önemden kaynaklanıyor." dedi. Çok sayıda bilgili insanların arasında karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ve iletişimle uğraşan bir bakanın ne konuşacağı hakkında çekincesi olduğunu belirten Yıldırım, danışmalarının kendisi için metin hazırladığını ancak kendi bildiğini okuyacağını söyleyince salondakilerin gülmesine sebep oldu. Ulaşımla iletişimin ilim irfan ve üniversitelerle bağının olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ulaşım ve iletişim olmasa insanların yarısı açlıktan, yarısı da soğuktan ölür. Bugün değişim yaşarken dünden daha şanslıyız, çünkü bilgi çağındayız, bilgi toplumundayız. Artık ülkeleri fethetmek ve istila etmek için silaha ihtiyaç yok. Bilgi, en büyük güç haline geldi. 2013 yılında 20 milyon geniş bant abonesi hedefi var. Şu andaki durum 8,5 milyon. 3G abonesi 11,5 milyona ulaştı. Lisansları vereli daha 1-1,5 sene oldu. 2023 yılında 70 milyon vatandaşımız bilgisayar okuryazarı olacak." şeklinde konuştu.

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Çavuşoğlu ise dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere ülke olarak yaşadıkları ambargoyu şikâyet ederek, oradaki bilimadamlarından yardım istedi. Bakan Çavuşoğlu, "Her türlü ambargonun altında ezilmemeye çalışan halkımıza daima bir soluk borusu olan Türkiye, bugün uluslararası camianın bulunduğu bu anlamlı etkinlikte de yine bizleri unutmadı. Maalesef KKTC'de yaşanan haksız izolasyon ve ambargolardan üniversitelerimiz de nasibini aldı. Bir eğitim adası olan KKTC'de bunu kırmak için gerek hükümetimiz gerekse üniversitelerimiz çok yoğun çalışmaktadır. KKTC üniversitelerinin son yıllarda fiziki olarak ve eğitim alanında yaptığı atılım sonucunda, dünyanın dört bir yanından gelen öğretim kadrosu ve öğrencileriyle aslında haksız ambargoları bir nebze olsun kırmayı başardık. Artık dünya çapında projeler üreten ve sadece kendi toplumumuza değil, dünya insanlarına yarar sağlayan üniversitelere sahibiz." dedi.

Daha önce kongreye katılacağını duyuran ancak yoğun işleri sebebiyle Çanakkale'ye gelemeyen YÖK Başkanı Özcan da açılış konuşmasını telekonferans yöntemiyle yaptı. Bağlantıdaki teknik aksaklıklar sebebiyle sözlerine yarım saat geç başlayan Prof. Dr. Özcan, konuşmasını İngilizce yaptı.

Türkiye'de ve dünyada ilk defa düzenlenen kongreye ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını dile getire ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ise küresel problemlerin önlenmesi için dünyadaki üniversitelerin neler yapabileceğinin ortaya konulmasının hedeflendiğini belirtti. Rektör Akdemir, "Teknolojinin neden olduğu yeni mesleklere yönelik fakülteler ve bölümler kurmanın yanısıra küresel hale gelmiş terörün önlenmesi, iklim değişikliklerinin neden olduğu olumsuzlukların önlenmesi, gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi, yoksullukla ve açıklıkla mücadele göçün neden olduğu trajedinin önlenmesi, STK kültürünün yaygınlaşması için meslekler ihdas edip ilgili bölümler, yüksekokullar ve fakülteler kurulup bu sorunların çözülmesine katkı verecek uzman insan kaynağı, yönetici, lider ve girişimciler yetiştirmelidir." diye konuştu.

Açılışa katılan Çanakkale Valisi Aldülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, IAU Başkan Yardımcısı Pier Ugo Calzolari, Monash Universitesi Rektör Yardımcısı Stephanie Fahey, TAS Başkanı Yücel Kanpolat, Kale Grubu Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan da birer konuşma yaparak, dünya üniversitelerinin biraraya gelmesinin önemine dikkat çekti. Konuşmaların ardından sunumlar devam ederken protokol üyeleri ayrıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile