Dünya yangın yeri Türkiye itfaiye eri

Dünya yangın yeri Türkiye itfaiye eri

Dışişleri Bakanı, büyükelçilere Türkiye'nin dış politika vizyonunu anlattı: Dünyanın her yerinde krizlere müdahale edip, yangını söndüreceksiniz.

AB YÜRÜYÜŞÜMÜZ SÜRECEK

Davutoğlu; “Türkiye’nin AB yürüyüşü devam edecek. Bu süreçte önümüze ‘Kıbrıs mı, AB mi’ tercihi getirilmesin. Zor başlıklar açıldı. İrade eksikliği Türkiye’de değil, Fransa ve Güney Kıbrıs’ta” dedi

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’yi dünyanın 10 büyük ülkesi arasına sokmak için çalıştıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bunun için gerekli olan 2 trilyon dolar GSMH’ya ulaşmanın yollarını arıyoruz. Önemli enerji aktörleri içerisinde olmamız lazım. Bulunduğumuz coğrafyayı da bu çerçevede, pozitif anlamda kullanacağız” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın geleneksel hale getirilen “Vizyoner Diplomasi: Türkiye’nin Perspektifinden Küresel ve Bölgesel Düzen” konulu üçüncü büyükelçiler konferansı, dün Ankara’da başladı.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Da-vutoğlu, Türkiye’nin iddialı hedeflerini büyükelçilerle paylaştı. Türkiye’nin artık bekleyip, dünyada yeni bir düzen oluştuktan sonra tepki veren bir ülke olamayacağını belirten Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Eğer yeni bir düzen kurulacaksa, o düzenin temel taşını atan ülkelerin başında geleceğiz. Buna hakkımız var, tecrübemiz var. Türkiye geçmişten gelen köklü devlet geleneğine ve diplomasiye sahip. Artık krizler yaşandıktan sonra tepki veren bir ülke olmaktan çıktık. Krizler çıkmadan önce davranıp, onu önleyecek bir ülke konumuna geldik. Bu dönemde ülkemize biçtiğimiz rol, akil ülke rolüdür. Problemin parçası ya da sebebi değil, çözüm için çalışan akil bir ülke...”

Dünya başkentlerinde çalışan büyükelçilerin itfaiye eri gibi çalışması gerektiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: “Nerede kriz varsa onu söndürmeye çalışmalıyız. Hatta yangının çıkmasını engelleyecek planları da yapmak zorundayız. Türkiye, Doğu ile Batı arasında kimlik bunalımı yasayan bir ülke değil. Batıda batının değerlerini de konuşuruz, doğuda kâdim kültürün sözcüsü de oluruz. Brüksel’de AB değerlerini, Bağdat’ta Bağdat’ın tarihini konuşuruz. Biz her yerdeyiz. Bu topraklar insanlık tarihinin özetini teşkil eder. Bize giydirilmek istenen dar gömleği yırtmak zorundayız. Türkiye’nin dünyanın her yerinde diplomatik misyonu olmalı. Bulunduğunuz merkezde en aktif beş elçiden biri olmazsanız bunu yapamayız. Türkiye’nin bunları yapacak gücü var. Türk milleti büyük düşünen, azla yetinmeyen bir halk. Bu gücü, arkamıza alamıyorsak dünyada başarılı olamayız.”

Büyükelçiler konferansı, Ankara’nın ardından 7-9 Ocak arasında Erzurum-Palandöken’de çalışmalarını sürdürecek.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu da Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak konferansın Erzurum’daki bölümüne katılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile