Dünyaca Ünlü Anzer Balinin Fiyati Artti

Dünyaca Ünlü Anzer Balinin Fiyati Artti

Dünyaca ünlü Anzer balinin kilogram fiyati 2 bin 500 TL olarak açiklandi.

Rize’nin essiz dogaya sahip Anzer Yaylasi’nda üretilen Anzer bali, yapilan basvuru sonucunda 2021 yili Subat ayinda cografi isaret almaya uygun görüldü.

Cografi isaretine kavusan Anzer bali, hem yurt içinden hem de yurt disindan oldukça talep görüyor. Bu yil ise üreticinin de yapmis oldugu masraflar göz önüne alinarak Anzer balinin kilogram fiyati 2 bin liradan 2 bin 500 liraya çikarildi. Bu yil 40’i endemik olmak üzere 400’ü askin çiçek türünden 2300 rakimda Anzer öali üretimi gerçeklestiren aricilar, bal sagimini agustos ayinda yapacak. Bu yil kilosu 2 bin 500 TL olarak açiklanan ve imparator bali olarak adlandirilan dünyaca ünlü Anzer bali, sagimin ardindan kalite kontrolü yapilmak üzere yola çikacak.

“Anzer balinin fiyati 2 bin 500 TL olarak belirlenmistir”

Yasanan zamlarin ardindan Anzer balinin fiyatinin 500 TL arttirildigini belirten Muzaffer Deniz, “2023-2024 yili sezonu için Anzer bali üretimimiz devam etmektedir. Bu yila ait fiyat belirlemesini yapmis bulunmaktayiz. 2023-2024 yili sezonunda 1 kilo Anzer balinin fiyati 2 bin 500 TL olarak belirlenmistir. Bunun yaninda yarim kilo Anzer balinin fiyati bin 250 TL iken, 250 gramlik sisesi ise 635 TL olarak belirlendi. Ülkemizde ekonomik kriz devam etmekte. Disarida yapilan zamma karsilik biz de zam yaptik. Çok yüksek oranda bir zam yapmadik. Alim gücü burada önemli” ifadelerini kullandi.

“Rekolte hava sartlarina baktigimiz zaman normal gözükmekte”

Rekoltede bir düsüs yasanmayacagini söyleyen Deniz, “Anzer bali üretimimiz devam etmektedir. Takriben agustos ayinin ortalarinda bal sagimi yapilacaktir. Rekolte hava sartlarina baktigimiz zaman normal gözükmekte. Daha bal sagimina baslamadik. Kovanlari açtigimizda esas durum belli olacaktir ama hava sartlarina baktigimiz zaman çok yüksek olmasa bile rekoltenin normal oldugunun kanaatindeyiz. Daha ballarin sagimi yapilmadi. Yapildiktan sonra üreticimiz kooperatifimize getirerek rekolteyi belirleyecegiz. Bizim yaylamizda bal üretimi fazla yapilmiyor. Bir kovanimizda ortalama 2 buçuk kilo ile 6 kilo arasinda bal olmaktadir” seklinde konustu.



“Gerçek Anzer balini tüketiciye ulastirmak için cografi isaret logosu zorunludur”

Sahte Anzer balina karsi uyaran Deniz, ballarin üzerinde cografi isaret logosu bulunmasi gerektigini ifade ederek, “Anzer bali 2019 yilinda Tarim Il Müdürlügü bünyesinde ve kooperatiflerin de destegiyle Tarim Bakanligimizca cografi isaret almistir. Cografi isaret demek, bu balin sadece Anzer Vadisi içerisinde üretildigini göstermektedir. Bu anlamda gerçek Anzer balini tüketiciye ulastirmak için cografi isaret logosu zorunludur. Bunun yaninda bir kazima var. Onu kaziyarak altinda seri numarasini görebiliriz. Bu kare kodu okuttugumuz zaman bu seri numarasiyla bu bal daha önce satildi mi satilmadi mi diye görebiliriz. Bir de kavanozun üzerinde Anzer bali ibaresi olmak zorundadir. Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken unsurlar vardir. Anzer bali ibaresi olmayan, cografi isaret logosu olmayan, kelime oyunlariyla Anzer sahte bal satimi gerçeklestirilmektedir. Bunlarin Tarim ve Orman Bakanligi üzerinden Anzer bali oldugu tespit edilmemistir. Bu balin Anzer bali olabilmesi için Hacettepe Üniversitesi analizinden geçmesi lazim. Hacettepe Üniversitesi’nde Anzer balinin floraya uygun oldugu belirlendikten sonra gida laboratuvarinda gida analizi yapilmaktadir. Ayrica balin dolumu Rize Aricilar Birliginde yapilmaktadir. Son zamanlarda yurt disindan gelen tüketicilerimizin buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile