Hindistan’in Karnataka bölgesinde dünyaca ünlü moda markalarina üretim yapan fabrikalarda çalisan hazir giyim isçileri, isverenleri tarafindan kendilerine yasal asgari ücretlerin ödenmemesi nedeniyle açlik sinirinda yasadiklarini açikladi.
Dünyaca ünlü markalarin Karnataka’daki tedarikçilerinin 400 binden fazla hazir giyim isçisine Nisan 2020’den bu yana yasal asgari ücreti ödemedigi belirtildi.
Isçi Haklari Konsorsiyumu (WRC) tarafindan yapilan açiklamada, simdiye kadar isçilere ödenmemis toplam ücretlerin 41 milyon pounddan fazla oldugunun tahmin edildigini ifade edildi.
“Markalarin para kazanmasi için hazir giyim isçilerinin çocuklari aç kaliyor”
WRC Genel Müdürü Scott Nova ise yaptigi açiklamada, "Etkilenen isçi sayisi ve ödenmeyen toplam para açisindan, bu simdiye kadar gördügümüz en korkunç ücret hirsizligi eylemidir. Markalarin para kazanmasi için hazir giyim isçilerinin çocuklari aç kaliyor” dedi.
Çogunlukla yoksul kesimin ve kadin isgücünün kullanildigi durumla ilgili olarak Nova, "Bölgeden ürün tedarik eden tüm markalarin kayitsizligi utanç verici ve acimasiz” ifadelerini kullandi.
“Bunun devam etmesine izin verdiler"
Batili markalarin duruma müdahale etmeyi reddettigini ya da kiyafetlerini yapan isçilere Hindistan yasalarina göre ödeme yapilmasini saglamak için harekete geçmedigini söyleyen Nova, "Giyim tedarikçilerinin yasal asgari ücreti ödemeyi reddetmelerinin üzerinden neredeyse 2 yil geçti ve markalar, bu yaygin ücret hirsizligini durdurma gücüne sahip olduklarini bildikleri halde bunun devam etmesine izin verdiler" dedi.
Asgari ücretli bir isçinin yillik yasam maliyeti artisinin 2020’de 4,10 pounda (417 Hindistan rupisi) yükseldigini söyleyen Nova, bunun düsük ücretli isçiler için günde 16 penny ettigini aktardi. Nova bu tutarin 20 ay boyunca ödenmedigini ve bunun 1 çalisan için 83 pounda karsilik geldigini vurguladi.
Konuyla ilgili paylasimda bulunan magdur isçilerden biri, yemek ve kira gibi temel yasam maliyetlerini karsilamak için ihtiyaci olan ücretin yalnizca yarisini kazandigini belirtti.
Isçiler bu durumun özellikle çocuklarinin yasamlari üzerinde yikici bir etkisi oldugunu söyledi.
Markalar çözüm bulmaya çalisiyor
Çalisanlarin magduriyet yasadigi Karnataka’daki fabrikalarda Puma, Nike, Zara, Tesco, C&A, Gap, Marks & Spencer ve H&M gibi uluslararasi markalar için giyim ürünleri üretiliyor.
Konuyla ilgili açiklamada bulunan markalardan H&M, “Karnataka’daki tedarikçilerimize, tüm borçlari da dahil olmak üzere, isçilere yasal olarak zorunlu kilinan asgari ücretleri ödemeleri gerektigini açikça belirttik. Bunu yapmazlarsa ciddi ticari sorunlara yol açilacak" dedi.
Marks & Spencer (M&S) tarafindan yapilan açiklamada ise, tedarikçilerin yasal asgari ücreti ödemesinin talep edilmesi için Etik Ticaret Girisimi (ETI) ile birlikte çalisildigi belirtildi.
Puma, Karnataka’da tedarikçileri üzerindeki etkisinin "sinirli" oldugunu söylerken, ücretlerin dogru sekilde ödenmesini saglamak için Karnataka’da daha büyük yetkililerle çalisildigini belirtti.
Tesco’dan bir sözcü ise, "Bu sorunun çözülmesini ve isçilere tam olarak ödeme yapilmasini saglamak için Etik Ticaret Girisimi (ETI) ve diger markalarla birlikte çalisiyoruz" dedi.
Hazir giyim tedarikçileri ise, Karnataka’daki konuyla ilgili mahkemelerin devam ettigini iddia ederken, geçtigimiz eylül ayinda Karnataka Yüksek Mahkemesi, tüm gecikmis borçlar da dahil olmak üzere asgari ücretin isçilere ödenmesi gerektigine karar vermisti.
Dünyaca Ünlü Markalarin Hindistan'daki Tedarikçilerinin Çalisanlara Asgari Ücret Altinda Ödeme Yaptigi Ortaya Çikti
Dünyaca ünlü moda markalarinin Hindistan’daki tedarikçilerinin fabrikalarda çalisan isçilere, yasal haklari olan asgari ücretin altinda ödeme yaptigi ortaya çikti.